Els republicans entomen la qüestió de confiança a Carles Puigdemont com un moment clau en el procés sobiranista. Es mostren convençuts que serà una oportunitat per demostrar que el camí cap a la independència por ‘tornar a sortir de l’atzucac’, tal com ja ha passat amb anterioritat, ha dit el portaveu del partit, Sergi Sabrià. Malgrat que la qüestió de confiança ja està encarada —perquè la CUP n’ha garantit el suport—, Sabrià ha fet una crida a aprofitar-la per aportar ‘més certeses i seguretat’. ‘Hem de sortir-ne amb un full de ruta clar i millorat, uns tempos clars i la idea del calendari reforçada’, ha emfatitzat.

En aquesta línia, ERC ha subratllat la seva aposta pel referèndum unilateral d’independència, que pot ser l’instrument definitiu i donaria una lectura clara a nivell internacional. Tot i això, sempre i quan el RUI es faci bé i sigui executable l’endemà, ha advertit, alhora que ha volgut marcar distàncies amb el procés participatiu del 9-N. Així, Sabrià ha apuntat que el referèndum hauria de complir quatre requisits: unes mínimes garanties tècniques, que forci a la participació dels partidaris del ‘no’, celebrar-lo després de l’aprovació de les lleis de la desconnexió —en especial, la de transitorietat jurídica—, i que desperti consens entre les formacions sobiranistes. ‘S’estan treballant en aquests quatre punts, ha dit.

A més a més, i en coincidència amb el Partit Demòcrata Català (PDC), Sabrià ha remarcat la importància que el suport a la qüestió de confiança també es traslladi als pressupostos del 2017. ‘Tothom està treballant per resoldre aquestes incògnites. Apostar pel referèndum seria una bona solució’, ha asseverat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb