Després d’una setmana de protestes, encapçalades pels sindicats i els moviments indígenes, avui ha començat una vaga general que ha paralitzat el país i ha fet sortir als carrers a milers de persones.

Les protestes s’oposen a l’últim paquet de reformes econòmiques del govern del president de l’Equador, Lenín Moreno, que planteja eliminar les ajudes al consum de combustible i la liberalització dels preus. Les mesures van ser aprovades després d’un acord amb el Fons Monetari Internacional perquè aquest facilités 4.200 milions de dòlars per al país.

Aquest matí les protestes a Quito, capital de l’estat, han estat aturades per la policia amb gasos lacrimògens i la gran mobilització al centre de la ciutat pot acabar amb importants enfrontaments, ja que el Palau del Govern està rodejat per militars i policies.

La mobilització, que ha provocat talls de carreteres a Quito i a Guayaquil i dures càrregues de la policia, han deixat un balanç dos morts i desenes de ferits des de l’inici de les protestes, amb prop de set-cents detinguts. El govern, a més, ha declarat l’estat d’excepció durant com a mínim un mes i ha traslladat el govern a la ciutat de Guayaquil.

El major opositor a Moreno és l’ex-president Rafael Correa (2007-2017), el qual ha demanat l’avançament d’eleccions i fins i tot s’ha mostrat disposat a presentar-se; per contra, Moreno ha acusat al mateix Correa i a Nicolás Maduro d’haver orquestrat les protestes per enderrocar el govern.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.