Envien a les adreces oficials de tots els jutges de l’estat espanyol la guia per a boicotar l’amnistia

  • Tots els jutges de l'estat espanyol han rebut al correu oficial del CGPJ la 'Guia pràctica per a plantejar qüestions d'inconstitucionalitat i pre-judicials europees sobre la llei d'amnistia' · Turull i Asens ho han criticat i diuen que és una inducció a la prevaricació

VilaWeb
Arnau Lleonart
25.05.2024 - 10:25
Actualització: 25.05.2024 - 11:04

Amb l’aprovació de la llei d’amnistia a tocar –s’aprovarà el 30 de maig i l’endemà ja podria entrar en vigor– els jutges que en són contraris es preparen per boicotar-la i explorar tots els camins possibles per evitar d’aplicar-la o, a tot estirar, de dilatar-ne l’aplicació. Fa mesos la Plataforma Cívica per la Independència Judicial, que diuen que és integrada per magistrats, fiscals, catedràtics i advocats i és presidida per l’ex-eurodiputat d’UPyD Francisco Sosa Wagner, va editar la Guia pràctica per a plantejar de qüestions d’inconstitucionalitat i pre-judicials europees sobre la llei d’amnistia amb la voluntat d’explicar d’una manera pràctica com esquivar-ne l’aplicació. Es va arribar a difondre en un acte públic de presentació, però ara, a més, ha arribat a tots els jutges de l’estat espanyol amb un enviament a les adreces de correu electrònic del servidor del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons que publica La Vanguardia.

És habitual que els jutges rebin en aquesta adreça informacions del CGPJ i les comunicacions de la seva feina jurisdiccional. A més, les associacions judicials fan servir aquestes adreces per enviar als seus socis informació dels seus cursos o comunicats. I també, en alguns casos, algun jutge difon a tots els seus companys sentències que es puguin considerar d’interès o d’importància pràctica. Tanmateix, l’enviament de la guia contra l’amnistia, un document de 126 pàgines, no és la mena de document habitual. Tant pel fons –perquè la idea és mirar d’esquivar una llei que aprovarà el poder legislatiu–, com per l’origen de la guia, feta per una organització que no solament és integrada per jutges.

L’enviament en massa l’ha fet un jutge de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa que té accés al correu corporatiu i que és membre de la Plataforma Cívica per la Independència Judicial. El document és una nova actualització de la guia que ja s’havia fet pública al gener, i que al març ja es va adaptar als canvis del text de la llei a mesura que avançaven els tràmits parlamentaris.

La Vanguardia diu que hi ha jutges que han expressat el malestar per l’enviament en massa, i critiquen que el CGPJ no hi hagi intervingut: “En més de trenta anys d’exercici com a jutge no havia vist mai una cosa així”, diu un jutge de Barcelona no identificat, que denuncia que vulguin influir-los. “Els jutges ja som capaços de prendre les nostres pròpies decisions”, diu.

Els autors de la guia, en canvi, es desentenen de la polèmica i la defensen com “una ajuda, una mena de suport per als jutges que hagin d’aplicar aquesta llei”. Diuen que l’enviament en massa proposa un debat jurídic, i no pas ideològic. “Això que hem fet es fa cada dia. El que passa és que els molesta que sigui sobre un tema molt concret, i en compte d’atacar els arguments de fons, que seria legítim, en critiquen la forma.”

Turull i Asens diuen que és convidar els jutges a prevaricar

El secretari general de Junts, Jordi Turull, diu que l’enviament de la guia és induir a la prevaricació de dins mateix del CGPJ. “I encara tenen la barra d’exigir respecte. El respecte es guanya i no s’exigeix. I aquesta cúpula judicial no se n’ha guanyat cap”, critica.

És la mateixa crítica que hi fa Jaume Asens, candidat dels Comuns a les eleccions europees: “Us ho tradueixo: el CGPJ envia una guia pràctica de com prevaricar amb la llei d’amnistia i sabotejar el mandat de les urnes. Fa cinc anys que tenen el mandat caducat, i continuen fent ús de la cadira, el mailing i el que faci falta.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any