Entitats espanyolistes i guàrdies civils demanen l’execució de la sentència del 25% de castellà

  • El TSJC haurà de decidir si els accepta com a parts legitimades per a demanar-ho

VilaWeb
Redacció
28.03.2022 - 16:58
Actualització: 28.03.2022 - 18:58

Passat el termini de dos mesos, el govern espanyol pot demanar l’execució de la sentència que imposa un mínim del 25% de castellà a les escoles de Catalunya. Però ara per ara no és previst que ho faci. El Ministeri d’Educació és l’única part demandant en aquest procediment, i en principi és l’única que pot demanar que s’executiu la sentència si considera que no s’ha fet. Però la llei també preveu que hi hagi “persones afectades” que ho puguin demanar, que tinguin legitimitat per a fer-ho. I amb aquest propòsit dues entitats espanyolistes i una associació de guàrdies civils han presentat les corresponents demandes al TSJC, perquè forci l’aplicació de la sentència. Són Hablemos Español i Convivència Cívica Catalana i l’associació de la Guàrdia Civil Jucil. 

Aquestes organitzacions no en tenen prou amb la resposta del Departament d’Educació al TSJC per dir que complia la sentència. Una resposta que consistia a dir que ERC, Junts, el PSC i els comuns havien acordat la modificació de la llei de política lingüística per a dir que el castellà també es pot fer servir de llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana i que ha de tenir-hi una presència garantida. Hablemos Español i Convivència Cívica Catalana volen que s’imposi un mínim del 25% de castellà a les escoles, tal com estipula la sentència, i proven de ser considerades entitats amb legitimitat per a demanar-ho. 

Ho fan amb l’argument que són entitats que tenen l’objectiu de vetllar pels drets lingüístics, però un argument així, jurídicament, no té fonament. De fet, ells mateixos reconeixen que és dubtós que els l’admetin, perquè el Suprem ja havia desestimat la seva pretensió amb anterioritat. Per això donen suport ara a aquesta associació de guàrdies civils, que argumenta que quan els agents són destinats a Catalunya no disposen de centres escolars on educar els seus fills amb una garantia d’un mínim de classes en castellà. I encara ho provaran mitjançant un altre recurs, de la Federació AMPA Total, que han promogut ells mateixos i que vol ser una xarxa de pares que demanen la imposició de més hores de castellà i que s’apliqui la sentència del 25%. 

En el cas de l’associació de guàrdies civils, demanarà al TSJC que insti personalment i individualment a tots els directors de les escoles de Catalunya “a complir la sentència en els seus estrictes termes a partir del següent trimestre, i amb totes les prevencions corresponents”. La Jucil sol·licitarà una indemnització de 450 euros per trimestre a cada guàrdia civil o policia afectat per no aplicar la sentència “en concepte de dany moral”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes