La proposta del govern espanyol de modificació de les quotes d’autònoms ha generat preocupació. Enric Rius, president l’Organització d’Autònoms de Catalunya (AUTCAT) considera que la reforma de quotes d’autònoms, que entraria en vigor el 2023 en període transitori, és molt perjudicial per a les franges baixes dels trams i en les rendes més baixes.

Rius ha explicat l’absurditat d’aquest plantejament i ha posat l’exemple la situació d’una persona que cobri 3000 Euros a l’any/mets: “Suposem que un autònom guanyi 3.000 euros nets a l’any, amb la proposta del Ministeri haurà de pagar 200 euros al mes de cotització durant el primer any. Les quotes que hauria de pagar a la Seguretat Social sumarien prop de dos mil quatre-cents euros és a dir, que li quedarien uns 56 € al mes. A partir del 2031 ja podria disposar d’uns 160 €. No té cap sentit, és excessiu”.

Des de l’AUTCAT s’ha reiterat que la proposta de cotització en funció dels ingressos reals és una demanda històrica dels autònoms per equiparar no només les quotes sinó també les prestacions. Però que s’ha de fer a partir d’una revisió a fons de la situació actual dels autònoms amb relació a la Seguretat Social. També aquesta organització ha recordat que encara no s’ha fet pública cap proposta de com els canvis repercutirien en les pensions.

Rius ha recordat que la solució per resoldre els greuges comparatius endèmics que pateixen els autònoms és eliminar el règim especial i equiparant-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions. Establint un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permeti altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte d’altri. “Tècnicament és possible, però encara no se’n parla. De fet ja s’han integrat altres règims com el de les treballadores de la llar, així que seria el moment d’incloure-ho en el diàleg social i tractar-ho dins del mateix paquet de mesures. És de justícia que s’equipari l’aportació de recursos entre treballadors per compte d’altri i treballadors autònoms. D’aquesta manera es podria treballar de manera clara per eliminar el frau a través dels falsos autònoms i també de l’economia submergida que actualment representa un 22% del nostre PIB

La proposta de l’AUTCAT:

Establir el percentatge de cotització i aplicar-ho sobre els rendiments nets, evitant les constants disfuncions que es generen en funció d’on s’està situat en el sistema de trams.

Compassar les bases màximes amb pensions màximes. “No es pot establir una base màxima de cotització molt dispar amb relació al que serà després la base màxima de càlcul de la pensió”.

Definir i acordar quina serà exactament la base. A vegades es parla d’ingressos i altres vegades es parla de rendiments. Des de l’Autcat s’aposta per establir com a base els rendiments, però ha de quedar molt clar a les instruccions i normatives i de manera explícita.

Analitzar la situació de les jubilacions anticipades d’acord amb el període que porta cotitzat una persona i no tant per l’edat de qui es jubila.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.