Enric Puig Punyet, nou director del Centre d’Arts Santa Mònica

  • El projecte té una "mirada trencadora" sobre la institució, que aspira a convertir en laboratori

VilaWeb
ACN
05.02.2021 - 18:18

El Departament de Cultura ha nomenat Enric Puig Punyet com a director del Centre d’Arts Santa Mònica durant els quatre anys vinents. Puig ha estat triat tant per la seva trajectòria com per la “qualitat” de la seva proposta de direcció. El projecte ha estat especialment valorat per la “mirada trencadora” sobre la mateixa institució i el rol que ha de jugar en l’ecosistema artístic de Catalunya.

Puig proposa una alternativa basada en el qüestionament de la institució com a centre expositiu, superant un model en què les exhibicions se situen al centre de l’activitat, per convertir l’Arts Santa Mònica en un laboratori que, a través de la participació de grups de treball, permeti repensar la teoria i la pràctica del centre. Aquest posicionament suposa un “trencament” del paradigma i dels patrons en els quals sovint s’han basat les institucions artístiques públiques. D’aquesta manera, es planteja com una “oportunitat” per al disseny d’una estructura nodal. La proposta inclou una governança més horitzontal del centre, que fomenti una major participació, es basi en l’experimentació i alhora possibiliti la creació i la promoció d’una xarxa de col·laboració entre tots els actors del sector artístic. Per exemple, amb la implicació de creadors, professionals especialistes en qüestions teòriques, equipaments, empreses, mercats, plataformes de difusió i públics de diferents escales i sectors.

Un espai “més permeable”

A més, la posada en qüestió del centre i la conversió en un laboratori creatiu, “molt més permeable” a aportacions externes, compleix l’objectiu de generar un entorn favorable a la creativitat i al diàleg permanent entre la creació artística i altres disciplines. Això possibilitarà que l’Arts Santa Mònica jugui un “paper central” com a plataforma de producció, projecció i difusió de la creació contemporània que es desenvolupa a tot el territori de Catalunya.

Finalment, les línies estratègiques del seu projecte també posen l’accent en l’establiment de “xarxes de col·laboració” entre institucions, entitats i empreses públiques i privades de Catalunya i internacionals, des d’una visió ambiciosa que ha de permetre que l’Arts Santa Mònica esdevingui un centre de referència per a les arts contemporànies.

Amb aquest nomenament, el departament aposta perquè l’Arts Santa Mònica esdevingui un espai pluridisciplinari adreçat a les pràctiques artístiques contemporànies que aposti per “la qualitat, la innovació, el risc i la reflexió”.

Doctor en filosofia i investigador

Punyet és doctor en filosofia i investigador especialitzat en l’anàlisi de les noves funcions de les institucions en el gir digital. Té una “contrastada” trajectòria com a director de projectes i centres artístics, entre els quals, hi ha el de la Escocesa, centre d’arts visuals de la xarxa de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona, així com com a comissari d’exposicions, festivals i cicles al voltant de temàtiques vinculades a les arts visuals, el cinema, la filosofia i els canvis que la digitalització ha impulsat en la societat i la cultura. També és autor de nombroses publicacions i articles a revistes especialitzades, i compta amb un “important” bagatge com a gestor d’equips.

Impulsor al CCCB d’Enter Forum. International Forum on Internet and Privacity, congrés sobre internet, creativitat i societat, col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació i és autor, entre altres, dels llibres ‘La cultura del ranking’, ‘La gran adicción’, ‘El dorado. Una historia crítica de internet’ i ‘Los cuerpos rotos. La digitalización de la vida tras la covid-19’. També és autor, amb Yves Charles Zarka, de ‘La Tierra no nos pertenece’.

La Comissió que ha realitzat la tria del nou director ha estat formada per nou persones, cinc de les quals expertes del sector: Ferran Barenblit, director del MACBA; Aida Boix, directora de Lo Pati. Centre d’Art Terres de l’Ebre; Joan Fontcuberta, artista, docent, assagista, crític i promotor d’art; Àlex Nogueras, codirector de la galeria Nogueras – Blanchard, i Glòria Picazo, crítica d’art i ex-directora del Centre d’Art La Panera de Lleida. Per part del Departament de Cultura han format part de la comissió la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Rosa Tubau; el director de l’ICEC, Miquel Curanta; la cap de l’Àrea de Difusió i Cooperació de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Conxita Oliver, i la directora de l’Àrea de les Arts Visuals de l’ICEC, Marta Gustà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any