Enric Pineda (Partit Pirata): ‘No defensem la República perquè siguem independentistes, sinó perquè som demòcrates’

  • Entrevista al coordinador general de Pirates de Catalunya, que donen suport a la República i s'ofereixen per a una candidatura transversal

VilaWeb
Pere Cardús
01.11.2017 - 22:00
Actualització: 02.11.2017 - 17:49

El Partit Pirata de Catalunya ha fet costat al referèndum d’ençà del setembre del 2015, quan es va presentar a les eleccions parlamentàries per la circumscripció de Girona amb un programa que ja defensava aquesta consulta vinculant. El mes passat va fer campanya a les xarxes en favor de la participació i la democràcia directa i, una vegada el resultat fou favorable a la independència, Pirates de Catalunya va demanar que es complís el mandat del primer d’octubre. En la situació actual, el partit s’ofereix a participar en una candidatura transversal que tingui per objectiu principal la defensa de la República Catalana, en compliment del resultat clar del referèndum d’autodeterminació. Parlem amb el coordinador general del partit, Enric Pineda, per saber què vol fer en aquest moment i quin suport té la República del moviment internacional pirata.

Com veu Pirates el moment excepcional que viu Catalunya?
—Fem costat al resultat del primer d’octubre completament. Sempre hem estat partidaris del referèndum i de l’aplicació del resultat del referèndum. No ens n’hem amagat mai. Vam fer campanya per l’1 d’octubre. I després hem insistit en la necessitat d’aplicar-ne el resultat i proclamar la independència. Perquè aquest va ser el desig del poble de Catalunya expressat a les urnes. El govern espanyol ha respost amb el 155. Per molt previsible que fos, no deixa de ser una cosa molt greu. És molt greu. Un atac directe a les institucions i al govern. És un atac fortíssim a la República acabada de proclamar. La nostra oposició és completa i radical. No podem tolerar ni acceptar que un govern que es pretén democràtic tingui com a única resposta l’aplicació d’un article sense forma que s’aplica amb un criteri o un altre segons com bufa el vent. És degradant i trist.

I com veieu la reacció que han tingut el president i el govern de Catalunya?
—Pirates no n’hem fixat una visió unitària perquè encara no hem fet el debat sobre els últims moviments. En qualsevol cas, trobem que la proposta del president a Brussel·les d’acceptar la convocatòria de les eleccions com un desafiament per tornar a demostrar la força de l’independentisme és una proposta correcta. Perquè sempre estem a favor de qualsevol referèndum, votació i fórmula d’expressió dels ciutadans. Però encara hem d’acabar de decidir quin ha de ser el nostre paper en aquesta nova circumstància. Volem que torni a quedar clar quina és la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya. Si ens presentem, ho farem amb un programa que exigeixi l’aplicació del resultat del primer d’octubre. Però hem de veure quina és la fórmula més bona per a participar en aquestes eleccions. I això és més complicat.

En una plataforma unitària, si es proposa aquesta opció?
—Sí. És una opció que debatrem. L’oferta que ha fet l’ANC és molt encertada i esperem que s’acabi de concretar. També valorem molt positivament la predisposició d’Albano-Dante Fachin. No tanquem la porta a cap opció que tingui un bon consens. Nosaltres estem a disposició per ajudar a consolidar la posició del primer d’octubre. També podem pensar de presentar-nos sols. Però això té unes dificultats logístiques, la cerca d’avals en molt poc temps, que hem de tenir en compte. Hem de recollir més de vuit mil avals de tot Catalunya per a poder-nos-hi presentar.

Pirates no és una formació independentista, per definició…
—No ens definim com a independentistes, però sempre hem estat favorables al referèndum i a l’aprofundiment democràtic. De fet, el 27 de setembre del 2015 vam ser l’única candidatura –només ens vam presentar a la província de Girona– que teníem la convocatòria d’un referèndum al programa. I dèiem que era un referèndum que s’havia de fer amb el permís de l’estat espanyol o sense. Un cop fet aquest referèndum, hem d’estar al costat d’allò que ha votat el poble. I som defensors del mandat popular del referèndum. Defensem la República no perquè siguem independentistes, sinó perquè som demòcrates.

Com veuen el cas català els partits pirates dels països amb què teniu vincles?
—Pirates de Catalunya forma part del moviment internacional pirata, de manera que ens sentim germans de tots els partits pirata que hi ha hagut i que hi ha a Europa i al món. La majoria de línies centrals polítiques que defensen els pirates del món són compartides per tots els partits pirates. Això ha fet que dies abans i després del referèndum rebéssim mostres de solidaritat i de suport de partits pirates de tot el món. I aquí n’hi ha alguns dels més importants, com ara el Piratenpartei alemany o el Parti Pirate de Suïssa, o alguns altres com els de Veneçuela, Austràlia, Xile, Luxemburg, Suècia…

Comparteixen la vostra posició?
—La majoria de partits pirates del món comparteixen la nostra visió, perquè exigir un referèndum per a resoldre un conflicte és l’expressió de la voluntat popular. I això forma part de la defensa de la democràcia directa. Vam parlar amb Amelia Andersdotter, ex-eurodiputada del Partit Pirata de Suècia, que ens va explicar que entenia la fredor de la UE sobre l’afer, però que no podia entendre la negativa del govern espanyol de fer un referèndum acordat. Ella deia que l’única opció que tenia l’estat espanyol per a desactivar un moviment d’aquesta mena era precisament fer un referèndum i guanyar-lo. Si no ha fet això, els passos que fem nosaltres són els que s’han de fer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any