El govern engega el dispositiu electoral per al 27-S

La prioritat comunicativa del govern seran els residents a l'estranger

VilaWeb
ACN
05.08.2015 - 16:15
Actualització: 05.08.2015 - 18:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un total de 5.510.713 catalans són cridats a les urnes el 27 de setembre, segons dades del cens provisional que ha fet públiques la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Respecte als comicis de l’any 2012 hi ha 96.944 electors més. Els ciutadans podran revisar el cens entre el 10 i el 17 d’agost, que es publicarà definitivament l’1 de setembre. Aquell mateix dia també es proclamaran formalment al Diari Oficial de la Generalitat les candidatures electorals.

Del total d’electors, 4.124.254 són de la circumscripció de Barcelona (dels quals, 151.131 són registrats a l’estranger), 510.820 a la de Girona (15.214 a l’estranger), 313.729 a la de Lleida (14.598 a l’estranger) i 561.910 a la de Tarragona (14.590 a l’estranger). Sobre el total, 164.240 persones votaran per primera vegada en unes eleccions al Parlament de Catalunya i hi ha un total de 195.533 residents a l’estranger amb dret de vot.

Prioritat comunicativa, els residents a l’estranger
Per al govern, una de les prioritats comunicatives és facilitar tota la informació als residents a l’estranger, que ja poden sol·licitar el vot per correu, i tenen de temps fins el 29 d’agost. A les eleccions del 2012, només el 6,7% d’aquests electors va exercir el dret de vot. El govern sospita que si aquesta xifra baixa de participació és, en gran mesura, pels entrebancs amb què es van trobar: ‘És necessari que garantim que votin amb normalitat. Per part nostra no serà, farem que tinguin tota la informació i que puguin anar a votar amb temps’, ha dit Borràs, que ha deixat clar que l’executiu català no volia ‘ni pensar’ que l’estat espanyol hagués volgut ‘torpedinar’ en el passat el vot d’aquests ciutadans.

Servei d’informació multicanal

Per informar els ciutadans sobre els tràmits relacionats amb el procés electoral, el govern ha activat un seguit de canals, en què també podran formular dubtes. La web Parlament2015.cat inclou el calendari electoral, la composició de les juntes i set vídeos didàctics sobre el vot per correu, el vot per a persones invidents i discapacitades i el vot per a persones que resideixen temporalment o permanent a l’estranger.

També hi haurà un centre d’atenció telefònica disponible de vuit del matí a set del vespre, al número 935 515 990. D’una altra banda, el 012 facilitarà informació del procés electoral. Una de les novetats passa per l’activació d’un servei de missatgeria gratuïta a través de l’aplicació mòbil Telegram. Les xarxes socials hi tindran un paper destacat, sobretot a través dels comptes de Twitter de Governació i Casals Catalans.

Alhora, el govern impulsarà aquesta setmana una campanya institucional que es difondrà a través dels mitjans de comunicació i cartells exteriors. Incidirà en el cens electoral, el vot per correu i per a invidents i la campanya pròpiament dita sobre el 27-S. La consellera Meritxell Borràs ha dit que, en cap cas, aquests suports comunicatius al·ludirien al caràcter plebiscitari de la cita, perquè eren unes eleccions convocades amb tota normalitat.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes