La pluja intensa que ha afectat el País Valencià i les Illes per la gota freda ha fet estralls, ha causat inundacions i ha mort dues persones. Un home va ser trobat mort ahir a Oriola i divendres en va morir un altre a Redovà (Baix Segura), tot i que el cos el van trobar a Benferri, probablement arrossegat pel riu.

A més, agents de la Guàrdia Civil investiguen des d’ahir diumenge la possible caiguda i desaparició d’un home a Dolores, arran d’una trucada al 112 d’un testimoni que ha alertat que una persona ha estat succionada per séquia a la localitat.

Al voltant de les 14.00 hores, un ciutadà de parla anglesa va telefonar al 112 per a alertar que ha vist com un ciutadà s’acostava a una séquia al municipi de Dolores i queia directament en aquesta infraestructura, arrossegat pel corrent d’aigua, segons han traslladat fonts pròximes a la recerca a Europa Press. La unitat d’emergències va investigar aquest fet per a poder localitzar i rescatar al ciutadà que ha caigut a la séquia, segons informaven les citades fonts.

Ara tots els esforços se centren en garantir la seguretat dels ciutadans. Davant la falta d’aigua, aliments i roba seca que hi ha en les zones negades per la gota freda de la comarca del Baix Segura, s’estan organitzat grups de ciutadans per a poder traslladar-los aliments i estris.

La situació, ‘cada cop més optimista’

A la tarda, el Centre de Coordinació d’Emergències va posar fi a la preemergència per pluges i tempestes a tot el País Valencià. Es manté l’emergència en Situació 2 per inundacions a Oriola, i en Situació 1 a Alacant. També es manté l’emergència en Situació 1 a la Vall d’Albaida i La Costera.

Oriola ja no es troba incomunicada. La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) confirma la baixada del cabal i no s’espera una nova pujada. Els efectius d’emergències continuaven treballant en la reparació dels danys provocats en diferents punts del recorregut, però la situació ‘és cada vegada més optimista’, informava en un comunicat la Generalitat, la delegació del govern espanyol i la UME.

A Almoradí, s’ha desallotjat a una part de la població i a part dels veïns de Dolores. En el cas d’Almoradí ja s’ha restablert la llum i es treballa a retornar el subministrament d’aigua potable. A Dolores s’ha establert la llum al 80% i també les línies de telèfon fix i mòbil.

S’ha desallotjat el càmping de la Marjal a Crevillent i la Marjal de Guardamar; aquest últim, només com a previsió.

Des de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) es constata que la situació a l’embassament de Santomera està estabilitzada. I respecte a la presa La Mota, el primer trencament ja està reparat i actualment s’està treballant per solucionar la segona, que ha tingut lloc en un altre punt diferent de la primera, però que està controlada.

L’UME manté sobre el terreny a més de 600 militars amb mitjans especialitzats (bombes de gran capacitat d’extracció d’aigua, embarcacions, helicòpters…) i ha mobilitzat també a les unitats del Comandament d’Operacions Especials (MOE).

Des de la delegació del govern espanyol s’aconsella a la població que extremi les precaucions i segueixi les recomanacions dels equips d’emergència.

Ensurt a Almoradí

El primer dia sense pluja d’ençà de dimecres a la comarca va permetre dissabte que avancessin les tasques d’emergència en diverses localitats i que es comencessin a reconstruir les infrastructures destrossades.És el cas de la mota del riu Segura a Almoradí.

Precisament, hi hagué una nova fissura en aquesta mota. L’ajuntament ha detallat que el nou trencament havia afectat a una zona aigües avall del pont del riu, en el marge esquerre, però ‘no sembla que hagi d’afectar de manera important al terme.’

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) afirma que els treballs de reparació del trencament de la mota s’estendrien fins a avui. Així ho ha informat la Confederació a través de xarxes socials, on ha informat que treballa en la reparació i que el president de la CHS, Mario Urrea, s’ha desplaçat fins al lloc amb tècnics de la Confederació i responsables de Bombers. També va visitar les reparacions el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Així mateix, ha explicat que el cabal del riu Segura al Baix Segura està baixant i ‘no hauria de causar nous problemes.’ ‘No obstant això, contribueix a l’estancament en arribar a les zones desbordades’, per la qual cosa ‘cal continuar mantenint la prudència.’

La CHS ha advertit que ‘no és segur caminar o circular pels marges del riu Segura en aquests moments.’ ‘Demanem als ciutadans que no accedeixin als marges, perquè s’estan removent i reassentant, i encara es poden produir esfondraments parcials o totals’, ha indicat.

La pluja ha castigat especialment les comarques centrals del País Valencià. Els municipis que han registrat més pluja han estat Millars (136,4 litres per m2) i Duesaigües (132,2 litres per m2), però diversos pobles han superat els 100 litres. La persistència del temporal també ha causat un impacte econòmic ‘molt dur’, segons el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha explicat que el Consell avaluaria els danys una volta hagi passat la gota freda.

[VÍDEO] La devastació de la gota freda des de l’aire, en mig minut

Un dels municipis més afectats és Oriola, on divendres es va desbordar el riu Segura. Efectius de la Unitat Militar d’Emergències han construït una tanca amb sorra per a evitar que l’aigua arribés als baixos i carrers més pròxims. Desenes d’unitats han treballat durant la nit dels darrers dies per a solucionar els tres desbordaments del riu Segura.

12.27

Romanen tallades 23 carreteres. 20 al Baix Segura, dues a la Costera i una al Baix Vinalopó.

11.59

La Diputació d'Alacant celebrarà demà un ple extraordinari per a instar al govern espanyol que declari la comarca del Baix Segura com a 'zona afectada greument per una emergència de protecció civil'. L'objectiu és que articuli de forma immediata totes les ajudes precises per afrontar els danys que ha patit el Baix Segura.

11.53

El servei ferroviari entre Alcoi i Xàtiva, amb quatre trens diaris per sentit, ha quedat restablert aquest matí, segons que ha informat Renfe. La línia romania tallada des de les 7.00 hores del passat dijous com a conseqüència de les inundacions.

No obstant això, es mantenen les incidències en les línies ferroviàries entre València i Alacant. En concret, els viatgers del Talgo i Euromed de Barcelona amb destinació Alacant, Murcia o Lorca realitzaran el tram entre Barcelona i València amb tren i la resta del viatge amb autobús.

També segueix interrompuda la circulació de tots els trens de mitjana distància entre Múrcia/Alacant amb destinació València sense mitjans alternatius.

11.29

Els equips del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) d'Alacant i Madrid han reiniciat avui les tasques de recerca d'un holandès de 66 anys a la localitat de Dolores (Alacant ).

23.19

9.000 evacuats i quasi 3.000 rescats al Baix Segura

19.59

El Centre de Coordinació d'Emergències ha posat fi a la preemergència per pluges i tempestes a tot el País Valencià. Es manté l'emergència en Situació 2 per inundacions a Oriola, i en Situació 1 a Alacant. També es manté l'emergència en Situació 1 a la Vall d'Albaida i La Costera.

19.35

Agents de la Guàrdia Civil investiguen la possible caiguda i desaparició d'un home a Dolores, arran d'una trucada al 112 d'un testimoni que ha alertat que una persona ha estat succionada per sèquia a la localitat.

18.56

La Generalitat, la delegació del govern espanyol i la UME han enviat un 'missatge de tranquilitat' i asseguren que la 'situació és cada vegada més optimista.' No s'esperen nous augments del riu Segura i el trancament de la mota a Almoradí està 'controlada'.

18.06
L'ajuntament de Rafal suspén les classes de demà
17.49

Trenta carreteres romanen tancades, segons que informa la Generalitat.

17.24

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) informa que la reparació de la mota del Segura a Almoradí s'allargarà fins a demà. També ha explicat que el cabal del riu Segura a la comarca està baixant i ‘no hauria de causar nous problemes.’ ‘No obstant això, contribueix a l'estancament en arribar a les zones desbordades’, per la qual cosa 'cal continuar mantenint la prudència.’

15.11

La Generalitat desplaçarà cent trenta tècnics a les comarques del Baix Segura i la Vall d'Albaida per a avaluar els danys ocasionats en els habitatges.

13.10

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el proper ple del Consell es farà a Oriola i inclourà un paquet amb les primeres ajudes. Ho ha dit en la visita que ell i la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, han fet al municipi.

13.10

El riu Segura necessitarà de cinc a set dies per a tornar al seu nivell habitual.

13.09

Oriola i Redovà decreten tres dies de dol oficial per les dues víctimes del temporal al Baix Segura.

13.06

Evacuat un altre càmping a prop de la desembocadura del Segura, a Guardamar.

11.40

Vint-i-cinc carreteres continuen tallades:

10.15

Una fissura a la vora del riu Segura obliga a desallotjar els habitants de l'urbanització Les heredades.

10.14

Imatges d'Oriola després de les fortes pluges:

10.04

Es manté l'emergència per pluges i inundacions al sud del País Valencià.

10.00

Desenes d'unitats treballen per a solucionar els tres desbordaments del riu Segura.

08.30

Vint-i-set carreteres continuen tallades:

08.20

Segons l'AEMET, ja no hi ha avisos al vigents al País Valencià i les Illes.

08.16

1.500 persones són desallotjades d'un càmping de Crevillent per la crescuda de les aigües.

21.14

Almoradí, completament aïllat

19.54

Renfe suspèn la circulació de tots els trens de Mitjana distància amb origen i destí València-Alacant-Múrcia així com la línia Alcoi/Xàtiva-València. I no ofereix la possibilitat de fer el viatge per mitjans alternatius.

19.14

Ximo Puig visita amb la batllessa d'Almoradí les zones afectades per la gota freda.

18.55

LA Generalitat comunica el llistat de les 35 carreteres tallades.

18.42

L'UME ha efectuat un salvament extrem al Baix Segura. També ha salvat un nadó a Almoradí, que es troba aïllat.

18.30

L'Ajuntament i la Policia Local de Dolors reparteix aliments de primera necessitat i medicaments mentre continuen traslladant a afectats pel temporal a l'alberg que han habilitat. Mentrestant, parts del municipi continuen inundades.

D'altra banda, s'ha restablert el subministrament d'electricitat al consistori, i es treballa per a reposar la xarxa d'aigua potable a tota la localitat, segons que ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

17.33

32 carreteres romanen tancades al Baix Segura i dues a La Costera

17.16

L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha demanat aquest dissabte al govern espanyol la 'màxima agilitat' en les actuacions administratives necessàries per a concedir les ajudes públiques als municipis afectats per les inundacions.

15.57

Remeten els efectes del temporal a les Illes.

15.00

La Diputació de València informa que algunes carreteres continuen tallades

14.08

Més de quatre-centes cinquanta persones han estat rescatades a la Vega Baixa.

14.07

La situació és crítica a Almoradí i el riu Segura no està estabilitzat.

13.55

La Generalitat posa a disposició dels afectats per les pluges trenta-nou habitatges del parc públic d'Oriola. També prepara un balanç de les infraestructures malmeses per avançar en les reparacions.

12.46

Troben mort a un home a Oriola després del temporal d'aquesta matinada.

11.47

Imatges de les tempestes de les darreres hores al País Valencià:

11.08

Les precipitacions registrades durant els últims dies a la comarca de la Vega Baixa del Segura a conseqüència de la gota freda, 'probablement són les més catastròfiques en 140 anys, des d'octubre de 1879'.

Així ho assegura l'agència espanyola de meteorologia (Aemet), que indica que climatològicament, l'episodi de pluges torrencials a la Vega Baixa és un dels 'grans episodis històrics dels quals, amb certa recurrència, però sense una periodicitat fixa, han assolat la comarca'.

El desembre de 2016 va haver-hi precipitacions molt fortes o torrencials i persistents, però l'episodi de la gota freda dels últims dies 'ha resultat més catastròfic'.

Segons Aemet, l'altre gran episodi de pluges del segle XX a la comarca, el de la històrica riuada del 4 de novembre de 1987, va arribar a acumular a Oriola 322.0 litres per metre quadrat, a Sant Miquel de les Salines 268.1 l/m2, a Almoradí 249,7 l/m2 i al Pilar de la Foradada 206.5 l/m2.

Les fonts indiquen que en un 'anàlisi ràpid', és probable que l'episodi del 2019 estigui superant en adversitat al de novembre de 1987, per la qual cosa caldria retrocedir més en el temps per a buscar un episodi més advers que l'actual a la Vega Baixa.

Així, la riuada del Segura més catastròfica de les conegudes va ser ara fa 140 anys, és l'anomenada riuada del dia de Santa Teresa, del 15 d'octubre de 1879.

11.03

Els parcs i jardins de València romandran tancats durant el dia d'avui per tasques de revisió.

11.00

Aquest és el total de litres d'aigua acumulats al País Valencià durant aquests tres dies:

10.52

La localitat d'Almoradí, a la comarca de la Vega Baixa, ha quedat aïllada després de veure's bloquejats tots els seus accessos per un trencament del murd de contenció del riu Segura, que els ha anegat. El riu ha arribat a evacuar 50 metres cúbics d'aigua per segon.

Des de la nit del divendres, la Confederació Hidrogràfica del Segura treballa per a arreglar aquest trencament, que va provocar ja inundacions en la jornada d'ahir. No obstant això, la situació s'ha agreujat durant la nit a causa de les pluges, que han deixat entorn de 20 litres per metre quadrat, segons ha indicat el 112. L'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) ha registrat 25,4 litres en la localitat veïna de Rafal; 21,6 a Catral i 19,4 en la pedania oriolana de Sant Bartolomé.

L'Ajuntament ha sol·licitat a la Generalitat maquinària pesant o explosius, ja que el trencament ha fet que el riu evacués 50 metres cúbics d'aigua per segon.

Al matí, en el consistori s'ha mantingut una reunió de l'equip de govern local amb representants d'emergències, i han emès un comunicat: 'La urgència és atendre les persones que estan treballant en el trencament del riu. La pluja ha tornat a complicar la situació molt. Les cisternes d'aigua no poden accedir'.

Per això, han demanat 'comprensió i tranquil·litat' i han recordat que els serveis bàsics, com la recollida d'escombraries, no funcionen, per la qual cosa han demanat a la població que no treguin les seves bosses. Així mateix, han indicat que estan treballant amb l'UME a recuperar el proveïment d'aigua. A Almoradí ja va haver-hi talls ahir a causa de la crescuda del riu.

10.05

Reobren al públic els parcs de Palma tancats pel temporal.

10.00

Segons Emergències, després de les tempestes registrades aquesta matinada, l'episodi greu de pluges al País Valencià ha remès i els cabals es mantenen estables.

09.57

El riu Segura ha sofert nous desbordaments a municipis de la Vega Baixa i ha anegat urbanitzacions i algunes zones urbanes d'Oriola, Dolors, Catral, Rojals, Almoradí, Sant Isidre, Daia Nova i Daia Vella.

09.36

A causa de la gota freda, hi ha cotxes bolcats al llarg de la carretera d'accés a Oriola.

09.22

La situació continua sent complicada al Baix Segura. Els serveis d’emergències han rescatat veïns aquesta matinada a Oriola, Catral, Sant Isidre, Dolores, Redovà, Daia Nova i Daia Vella.

09.21

34 carreteres tancades a hores d'ara al País Valencià.

09.20

Continua tallada la línia Xàtiva-Alcoi, el túnel de la Font de la Figuera continua tancat, així com el tram Callosa del Segura-Murcia.

09.19

Des de la mitjanit s’han acumulat fins a 25 litres per metre quadrat a les comarques del sud del País Valencià.

09.17

Aquestes són les dades de les precipitacions registrades a les Illes en les últimes dotze hores:

08.42

Es manté l'avís groc al País Valencià i les Illes per pluges. Aquesta matinada s'han pogut veure fortes tempestes a diversos punts del país. Han estat especialment intenses a la Marina Baixa, la Marina Alta (on continua plovent amb intensitat, malgrat que la part més adversa del temporal ja es troba al mar), Eivissa, Mallorca i Menorca. Al País Valencià, les precipitacions s'han desplaçat des d'Oriola cap a València. A hores d'ara les tempestes afecten la zona del litoral des de Benidorm fins a València. A les Illes, després de les tempestes d'aquesta matinada, encara hi pot haver algun aiguat ocasional.

21.14

La gota freda causa la mort d'una persona a Redovà (Baix Segura)

La Guàrdia Civil ha trobat el cos d'un home de 58 anys veí de Redovà a Benferri. S'investiga si el riu Segura l'ha arrossegat. Un helicòpter ha localitzat el cos i l'han pogut treure de l'aigua.

21.07

Eivissa i Formentera, en alerta taronja

Les Pitiüses estan en alerta taronja per l'arribada de la gota freda aquesta matinada.

20.49

Millars i Duesaigües, els municipis on ha caigut més aigua

La pluja ha castigat avui especialment les comarques centrals. Els municipis que han registrat més pluja han estat Millars (136,4 litres per m2) i Duesaigües (132,2 litres per m2), però diversos pobles han superat els 100 litres.

20.19

Tanca l'aeroport d'Eivissa fins a nou avís

La previsió de l'arribada del temporal a Eivissa ha provocat el tancament de l'aeroport.

19.24

La gota freda es dirigeix a Eivissa

A les Illes, s'eleva l'avís a nivell taronja pel possible impacte del temporal a Eivissa.

19.18

Desallotgen 200 veïns de la Vega Baixa

Els serveis d'emergències de la Generalitat estimen que les útlimes hores s'han desallotjat 200 persones de la comarca la Vega Baixa a causa del temporal. Continua la preocupació pel creixement del cabal del riu Segura.

18.45

La previsió és que el temporal toqui terra i que les pluges siguin molt fortes des del litoral central fins el Cap de la Nau.

18.30

Imatges aèries d'Oriola.

18.16

Així baixa el riu Segura a Oriola.

17.57

El batlle de Dolores demana d'evacuar la població de l'horta

José Joaquín Hernández Sáez, batlle de Dolores (Baix Segura), ha demanat a la població de l'horta d'evacuar els domicilis per la crescuda del Segura. Com a alternativa, aquells que tinguin plantes altes a casa poden agafar la cosa imprescindible i instal·lar-se a dalt.

17.44

Benferri i La Matança, sense aigua potable pel trencament de l'escomesa

Benferri i la pedania oriolana de la Matança s'han quedat sense aigua potable pel trencament de l'escomesa de proveïment d'aigua a conseqüència de la gota freda. Segons que han informat a Efe fonts d'Emergències de la Generalitat, s'està treballant en la seva reparació però avancen que és difícil d'accedir a causa de les inundacions.

16.41

La Creu Roja ha instal·lat vuit albergs provisionals per a persones sense llar

Aquesta nit la Creu Roja ha proporcionat allotjament temporal a un total de 250 persones afectades per la gota freda arreu del País Valencià en vuit albergs provisionals per a persones sense llar. En concret, han acollit a 51 persones a Alacant, 3 a Calp, 23 a Torrevella, 65 a Oriola, un a Villena, dues a Alcoi, 84 a Callosa de Segura i 14 a València. A més, en la localitat de Redovà, Creu Roja ha donat suport a la Policia Local en la instal·lació de l'alberg habilitat per ells.

La capacitat dels albergs provisionals ha augmentat en el transcurs de l'emergència fins a una capacitat actual de 560 places, ha informat en un comunicat l'organització, que ha assegurat que la seva prioritat ha estat donar suport a les labors de rescat i evacuació, així com suporti d'emergències en matèria d'alberg.

16.36

La Generalitat decreta la preemergència pels desembassaments de Santomera

Els serveis d'Emergències de la Generalitat han decretat la preemergència per incident a la presa de Santomera (Múrcia) i han declarat l'escenari 1 en tot l'àmbit territorial de la presa després d'haver-se fet desembassaments per a evitar complicacions majors.

La Confederació Hidrogràfica del Segura ha anunciat que a causa de les intenses pluges de les últimes hores començarà a alleujar l'embassament de Santomera de manera controlada a raó d'uns 10 metres cúbics per segon, però quan arribi a la cota 97,15 ho farà amb un cabal de 15 metres cúbics.

Les dues pedanies afectades pel desembassament, és a dir, la del Siscar, de 1.200 habitants, i la de la Matança, d'un miler, estan sent desallotjades. Per a fer-ho s'han destinat diversos autobusos a un aparcament davant de l'església de Siscar.

L'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències ha decretat la preemergència i ha comunicat als municipis afectats de la possibilitat que s'efectuen evacuacions preventives. Aquesta preemergència implica la suspensió de qualsevol mena d'activitat a les lleres o les seves proximitats, el tall de carreteres, coordinació per al proveïment de la població i atenció als evacuats.

15.22

El conseller Vicent Soler visita Ontinyent

15.13

Imatges aèries de les inundacions a Oriola

15.04

CIEs NO denuncia l'entrada d'aigua al CIE Sapadors

L'entitat CIEs NO ha denunciat l'entrada d'aigua ahir al CIE Sapadors de València i ha criticat les condicions 'lamentables' del centre.

14.59

La pluja obliga a tallar la AP-7 al Pilar de la Foradada i dos trams de la A-7 a Albatera i Albaida

La pluja ha obligat a tallar la AP-7 al Pilar de la Foradada; un pas inferior de la A-7 a l'altura d'Albaida (Vall d'Albaida), un altre tram a Albatera (Baix Segura) pel desbordament de la rambla, i diversos trams de la N-340 en aquests mateixos municipis i a Oriola (Baix Segura).

En concret, la A-7 està tallada al punt quilomètric 423, al municipi d'Albaida, i s'han habilitat itineraris alternatius, ha informat el ministeri de Foment espanyol en un comunicat. A Albatera, la A-7 està tancada al quilòmetre 538. A més, podria tallar-se si continua plovent entre els quilòmetres 553 i 547 (sentit València). Aquest tram correspon al final d'Oriola, des del límit amb Múrcia.

Així mateix, la N-340 està tallada entre el quilòmetre 678,8 i 692, també al terme d'Oriola, des del límit amb Múrcia; així com en el quilòmetre 697, a Albatera. Aquest tancament i el de la A-7 es deu al desbordament de la rambla d'Albatera.

A Albaida, el tancament de la N-340A respon a una mesura preventiva pel possible col·lapse parcial d'un terraplè, i també s'han habilitat itineraris alternatius. Segons el ministeri espanyol de Foment, les afeccions s'estendran més enllà del període de pluja.

També un tram de la A-79, en el terme municipal d'Alacant, es troba tallat, i s'ha desviat el trànsit per una glorieta. A Alacant, ha informat l'ajuntament, estan tallades la carretera de l'Alcoraia, la zona de barranc de la Molineta a la Canyada i l'Antiga Pesseta al Bacarot.

D'altra banda, a la carretera N-338 d'accés a l'Aeroport d'Alacant-Elx, hi ha trànsit lent amb possibilitat de talls.

Així mateix, el Centre d'Emergències de la Generalitat Valenciana ha informat del tall de 35 carreteres convencionals a tot el País Valencià: 23 a la Vega Baixa, 5 a la Costanera i altres 5 a la Vall d'Albaida, 1 a l'Alt Vinalopó i 1 altra al Baix Vinalopó.

La Vega Baixa continua sent la comarca més afectada, on diversos municipis i pedanies tenen els seus accessos tallats. És el cas de la Matança, a Oriola, o dels municipis de Rafal i Benejússer.

A la Vall d'Albaida, està tallada la CV-81 a Ontinyent; l'accés des d'aquesta localitat a la A-7 per la CV-650, així com la CV-660 entre Ontinyent i Fontanars dels Alforins. També a Fontanars, està tallat l'accés a la CV-654.

14.29

Alerta màxima a Oriola pel desembassament del pantà de Santomera

L'embassament de Santomera, a Múrcia, ha començat a desembassar, una situació que pot empitjorar les inundacions al Baix Segura i la Vega Baixa. La Confederació Hidrogràfica del Segura havia advertit que si això passava les aportacions de la presa s'afegirien a les del riu Segura, incrementant de manera important el volum d'aigua, 'fet que suposarà majors desbordaments a poblacions per sota del punt de confluència, especialment a la població d'Oriola'.

El president de la Confederació Hidrogràfica del Segura, Mario Urrea, ha explicat a Onda Regional que en les últimes hores l'embassament ha rebut 'unes aportacions d'aigua inesperades i excessives', per la qual cosa s'ha considerat necessari obrir comportes i, així, 'sortirà aigua per la corona de l'embassament'.

14.22

Puig adverteix que l'impacte econòmic de la gota freda serà 'molt dur'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advertit des d'Oriola que l'impacte econòmic a conseqüència de la gota freda 'serà molt dur'. Puig ha fet aquestes declaracions en el municipi del Baix Segura, on en 48 hores s'han acumulat més de 400 litres per metre quadrat. Ha assegurat que quan acabi l'episodi de gota freda, el Consell avaluarà la situació en col·laboració amb totes les institucions —tant diputacions com ajuntaments— i es prendran 'decisions' i s'ajudarà 'la rehabilitació, la restauració i la normalització' del País Valencià.

14.12

El canal del Reguerón, en risc

La policia local d'Oriola demana l'evacuació urgent de la zona dels tres ponts, l'Arenal i les zones properes. Segons que han dit, hi ha risc que el canal del Reguerón es pugui trencar 'en qualsevol moment'. 'La gent que tingui doble alçada al seu domicili i no pugui sortir, que pugi a dalt', afegeixen.

13.37

Les tempestes han provocat que es desviessin 22 vols amb destinació Palma

Les tempestes han provocat que 22 vols amb destinació Palma hagin hagut de ser desviats a altres aeroports. Aena ha informat a Efe que 9 vols han estat desviats a Menorca; 7, a Barcelona; 3, a Eivissa; 1, a Màlaga-Costa del Sol; 1, a Reus, i 1, a Girona-Costa Brava.

Aquest matí l'aeroport de Palma ha tancat el trànsit durant una hora a causa de l'alerta vermella. Des de les 9.20 fins a les 10.20 hores no s'han acceptat vols, ni arribades ni sortides. A partir de les 10.20 hores s'han començat a acceptar vols i a les 10.40 hores també sortides. El succés ha provocat retards en diversos vols que, segons ha confirmat Aena, es prolongaran al llarg de tot el dia.

En canvi, els aeroports d'Alacant i València operen amb normalitat després de les cancel·lacions i desviaments d'ahir a lanit, que van obligar a desviar 18 vols i cancel·lar-ne 10.

Aquestes incidències han pogut ocasionar retards o reajustaments durant el matí però les operacions s'estan realitzant amb normalitat, han informat a Efe fonts d'Aena.

13.35

Torra transmet a Puig el suport de la Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha traslladat aquest al president la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el seu suport. 'Vull agrair al president Torra, amb el qual he parlat aquest matí, que ha donat tot el suport de la Generalitat de Catalunya. Crec que hi ha una solidaritat i una acció molt positiva per part de totes les institucions i les que som responsables actuarem en conseqüència', ha explicat en una entrevista a TV3.

13.20

El Centre de Coordinació de Policies Locals informa que s'ha evacuat la pedania d'El Saladar, a Almoradí, Benferri, Xacarella, Catral, Dolores, Sant Miquel de les Salines, Benejússer, La Granja de Rocamora i Callosa de Segura.

13.16

12.31

Més de 689.000 alumnes sense classe pel temporal

Més de 689.000 alumnes s'han vist afectats per la suspensió de classes notificada per un total de 296 municipis del País Valencià per les condicions meteorològiques adverses.

12.04

Xàbia tanca un pont sobre el riu Gorgos per unes esquerdes

L'Ajuntament de Xàbia (Marina Alta) ha decidit de tancar el pas sobre el Pont de Triana, a la desembocadura del riu Gorgos, després d'aparèixer algunes esquerdes en la seva superfície. Segons que ha confirmat a EFE la policia local, aquest tall s'ha fet per precaució, davant la crescuda del riu, i s'han establert desviaments en altres punts pròxims.

El pont va patir danys per les pluges que van afectar amb especial intensitat a la comarca de la Marina Alta l'octubre de 2007. El ministeri de Foment espanyol el va incloure en un expedient per a ser reformat en 2008, però el projecte encara no s'ha executat.

12.00

Comença a parar de ploure

L'episodi d'intenses pluges comença a remetre al sud del país, segons l'Aemet, però encara plou a les comarques de la Ribera i Canal de Navarrés. A la Ribera Alta s'estan registrant tempestes i llamps en les últimes hores, principalment en els voltants de Carlet i Alberic.

Les ratxes de vent del nord-est superen els 70 quilòmetres per hora en l'aeroport de València i aconsegueixen els 62 a Castelló i els 54 a València.

11.53

La gota freda deixa més de 400 l/m2 en 48 hores a Beniarrés i Oriola

En les últimes 48 hores, la gota freda ha deixat més de 400 litres per metre quadrat acumulats a diverses viles del sud del país, segons els registres de l'Aemet amb dades de les Confederacions Hidrogràfiques del Xúquer i del Segura.

A Beniarrés (Comtat) s'hi han acumulat 452,4 litres per metre quadrat des de l'inici d'aquest episodi meteorològic, mentre que Oriola (Baix Segura) s'hi han acumulat 425,4 litres per metre quadrat. Oriola està sent un dels municipis més afectats per aquesta gota freda, on el riu Segura ha començat a desbordar-se a primera hora del matí a l'altura del pont del Rei, sense que hi hagi danys personals.

Aquesta localitat és en situació d'emergència al nivell 1 i es preveu que el cabal continuï pujant per l'arribada d'aigua provinent de les hortes mitjana i alta de la Regió de Múrcia. Això pot fer que les inundacions afectin més zones de la ciutat i a la resta de la comarca de la Vega Baixa.

A Ontinyent (Vall d'Albaida) s'hi han acumulat més de 339,2 litres per metre quadrat en 48 hores; Muro (Comtat) 253,3 litres per metre quadrat; l'Aeroport d'Alacant-Elx, 178,2 l/m2, i Rojals (Baix Segura), 173,6 l/m2, segons els registres de l'Aemet.

11.28

Rescatats els conductors atrapats a un túnel inundat de la AP-7

Els conductors dels vehicles que atrapats al sostre dels seus vehicles en un dels túnels inundats de l'autopista AP-7, a l'altura del Pilar de la Foradada (Baix Segura), han estat rescatats en bones condicions.

Segons la Delegació del govern espanyol, en aquests moments el túnel, que se situa en una zona subterrània a l'altura del quilòmetre 772 de la AP-7, continua inundat d'aigua i amb els vehicles buits a l'interior.

Els conductors i passatgers havien estat sorpresos per l'aigua i s'havien situat el sostre dels cotxes a l'espera del rescat, en unes labors d'evacuació que han estat complicades per la dificultat d'arribar per tots dos costats.

10.56

Operació de rescat en marxa a un túnel de la AP-7 inundat

Diversos conductors estan sent rescatats per la Guàrdia Civil i els bombers en un dels túnels de l'autopista AP-7, a l'altura del Pilar de la Foradada (Baix Segura), que ha quedat inundat. Segons el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació d'Alacant i la Guàrdia Civil, els conductors han estat sorpresos per una gran bossa d'aigua en aquest túnel, al quilòmetre 772 (sentit Cartagena).

S'han situat el sostre dels cotxes, a l'espera del rescat, però les tasques d'evacuació són difícils en aquests moments per la impossibilitat d'arribar per tots dos costats a causa de l'embossament.

Un dels punts on els Bombers han hagut d'actuar en les darreres hores ha estat Santa Pola, on han hagut de buidar d'aigua la via pública, que també estava blocada per vehicles i branques caigudes.

10.52

La Serra de Tramuntana, l'interior i el sud de Mallorca, també en alerta roja

L'Aemet ha canviat l'alerta de groga a roja a l'interior de Mallorca, la Serra de Tramuntana i el sud de l'illa per tempestes. Ha advertit que s'esperen ratxes molt fortes al seu pas i possiblement algunes mànigues o tornados. L'alerta roja suposa un risc extrem, mentre que la carabassa, prevista per al llevant mallorquí, el nord i el nord-est, significa risc important.

El risc per pluges i vent a l'illa és carabassa i s'espera un nivell de precipitacions acumulades per hora de 50 mil·límetres i ratxes de vent de 100 quilòmetres per hora.

Les illes d'Eivissa i Formentera són en alerta carabassa per pluges i tempestes i s'esperen 40 mil·límetres de precipitacions per hora. Menorca no té activa cap alerta pel temporal de la gota freda.

10.48

Continua la pluja intensa a Oriola amb 120 litres en les últimes 6 hores

La pluja torrencial que afecta el sud del país estan sent especialment torrencials i persistents a Oriola (Baix Segura), on s'han acumulat més de 120 litres per metre quadrat en les últimes 6 hores, 57,6 en l'última hora.

Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, a Beniarrés (Comtat) s'han acumulat més de 65 litres per metre quadrat en poc més d'una hora i mitja.

10.05

Suspès el servei ferroviari de via convencional a València i Alacant

El servei de Renfe als trams de via convencional està suspès entre Albacete i València i entre València-Alacant i Murcia/Cartagena, així com entre Xàtiva i Alcoi, per l'estat de la infraestructura. Renfe ha informat que no es pot oferir servei alternatiu de transport per la situació de les carreteres a conseqüència de la forta pluja, i ha assenyalat que els viatgers poden canviar el seu bitllet sense cap cost.

Segons Adif, als trens Talgo i Euromed amb origen Barcelona amb destí Alacant/Múrcia i viceversa, només es farà el trajecte entre Barcelona i València. A més, a causa de l'estat de la via i les carreteres, no és possible fer la resta del viatge per mitjans alternatius.

Totes les circulacions del servei de tren de rodalia València-Alacant han estat suprimides. També està suspès el trànsit entre les estacions de l'Alzina i La Font de la Figuera, del Corredor Mediterrani, i entre Almansa i L'Alzina, en la línia convencional Albacete-València/Alacant.

Les línies d'alta velocitat no estan afectades de moment pel temporal, segons Adif.

Adif manté mobilitzats recursos humans, maquinària pesant i materials per a, quan sigui possible, accedir als punts on està interrompuda la circulació i reparar els danys ocasionats per les inundacions.

09.49

Una espectacular mànega marina ha passat per davant de la costa del Pilar de la Foradada (Baix Segura), en una zona on ha plogut copiosament durant les últimes hores. Segons l'Aemet i el Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant (UA), la mànega s'ha situat a pocs metres de la línia de costa a l'altura del nucli Torre de la Foradada, al terme municipal del Pilar.

Les carreteres en aquesta zona es troben inundades i resulta difícil la conducció, mentre que no es té constància de possibles danys personals.

09.30

09.24

Més de 150 persones han estat rescatades en un polígon industrial d'Oriola a causa de l'acumulació d'aigua. Els militars de la UME també han evacuat a altres persones, però el nombre no ha estat concretat.

09.21

09.19

El president Ximo Puig demana prudència a la ciutadania i parla de les mesures preses des del punt de comandament d'emergències habilitat a Oriola.

09.04

[VÍDEO] La gota freda engoleix l'AP-7 al seu pas per Alacant. Diversos conductors de vehicles esperen al sostre dels seus vehicles a ser rescatats per la Guàrdia Civil i els bombers.

08.51

08.47

Segons la televisió pública À Punt, el Segura està entre 4 i 4,70 metres d'altura i s'han desallotjat 200 persones a Oriola i voltants.

08.42

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb