Tema en actualització

La pluja intensa que ha afectat el País Valencià i les Illes per la gota freda ha fet estralls, ha causat inundacions i ha mort dues persones. Un home va ser trobat mort ahir a Oriola i divendres en va morir un altre a Redovà (Baix Segura), tot i que el cos el van trobar a Benferri, probablement arrossegat pel riu.

A més, agents de la Guàrdia Civil investiguen des d’ahir diumenge la possible caiguda i desaparició d’un home a Dolores, arran d’una trucada al 112 d’un testimoni que ha alertat que una persona ha estat succionada per séquia a la localitat.

Al voltant de les 14.00 hores, un ciutadà de parla anglesa va telefonar al 112 per a alertar que ha vist com un ciutadà s’acostava a una séquia al municipi de Dolores i queia directament en aquesta infraestructura, arrossegat pel corrent d’aigua, segons han traslladat fonts pròximes a la recerca a Europa Press. La unitat d’emergències va investigar aquest fet per a poder localitzar i rescatar al ciutadà que ha caigut a la séquia, segons informaven les citades fonts.

Ara tots els esforços se centren en garantir la seguretat dels ciutadans. Davant la falta d’aigua, aliments i roba seca que hi ha en les zones negades per la gota freda de la comarca del Baix Segura, s’estan organitzat grups de ciutadans per a poder traslladar-los aliments i estris.

La situació, ‘cada cop més optimista’

A la tarda, el Centre de Coordinació d’Emergències va posar fi a la preemergència per pluges i tempestes a tot el País Valencià. Es manté l’emergència en Situació 2 per inundacions a Oriola, i en Situació 1 a Alacant. També es manté l’emergència en Situació 1 a la Vall d’Albaida i La Costera.

Oriola ja no es troba incomunicada. La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) confirma la baixada del cabal i no s’espera una nova pujada. Els efectius d’emergències continuaven treballant en la reparació dels danys provocats en diferents punts del recorregut, però la situació ‘és cada vegada més optimista’, informava en un comunicat la Generalitat, la delegació del govern espanyol i la UME.

A Almoradí, s’ha desallotjat a una part de la població i a part dels veïns de Dolores. En el cas d’Almoradí ja s’ha restablert la llum i es treballa a retornar el subministrament d’aigua potable. A Dolores s’ha establert la llum al 80% i també les línies de telèfon fix i mòbil.

S’ha desallotjat el càmping de la Marjal a Crevillent i la Marjal de Guardamar; aquest últim, només com a previsió.

Des de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) es constata que la situació a l’embassament de Santomera està estabilitzada. I respecte a la presa La Mota, el primer trencament ja està reparat i actualment s’està treballant per solucionar la segona, que ha tingut lloc en un altre punt diferent de la primera, però que està controlada.

L’UME manté sobre el terreny a més de 600 militars amb mitjans especialitzats (bombes de gran capacitat d’extracció d’aigua, embarcacions, helicòpters…) i ha mobilitzat també a les unitats del Comandament d’Operacions Especials (MOE).

Des de la delegació del govern espanyol s’aconsella a la població que extremi les precaucions i segueixi les recomanacions dels equips d’emergència.

Ensurt a Almoradí

El primer dia sense pluja d’ençà de dimecres a la comarca va permetre dissabte que avancessin les tasques d’emergència en diverses localitats i que es comencessin a reconstruir les infrastructures destrossades.És el cas de la mota del riu Segura a Almoradí.

Precisament, hi hagué una nova fissura en aquesta mota. L’ajuntament ha detallat que el nou trencament havia afectat a una zona aigües avall del pont del riu, en el marge esquerre, però ‘no sembla que hagi d’afectar de manera important al terme.’

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) afirma que els treballs de reparació del trencament de la mota s’estendrien fins a avui. Així ho ha informat la Confederació a través de xarxes socials, on ha informat que treballa en la reparació i que el president de la CHS, Mario Urrea, s’ha desplaçat fins al lloc amb tècnics de la Confederació i responsables de Bombers. També va visitar les reparacions el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Així mateix, ha explicat que el cabal del riu Segura al Baix Segura està baixant i ‘no hauria de causar nous problemes.’ ‘No obstant això, contribueix a l’estancament en arribar a les zones desbordades’, per la qual cosa ‘cal continuar mantenint la prudència.’

La CHS ha advertit que ‘no és segur caminar o circular pels marges del riu Segura en aquests moments.’ ‘Demanem als ciutadans que no accedeixin als marges, perquè s’estan removent i reassentant, i encara es poden produir esfondraments parcials o totals’, ha indicat.

La pluja ha castigat especialment les comarques centrals del País Valencià. Els municipis que han registrat més pluja han estat Millars (136,4 litres per m2) i Duesaigües (132,2 litres per m2), però diversos pobles han superat els 100 litres. La persistència del temporal també ha causat un impacte econòmic ‘molt dur’, segons el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha explicat que el Consell avaluaria els danys una volta hagi passat la gota freda.

[VÍDEO] La devastació de la gota freda des de l’aire, en mig minut

Un dels municipis més afectats és Oriola, on divendres es va desbordar el riu Segura. Efectius de la Unitat Militar d’Emergències han construït una tanca amb sorra per a evitar que l’aigua arribés als baixos i carrers més pròxims. Desenes d’unitats han treballat durant la nit dels darrers dies per a solucionar els tres desbordaments del riu Segura.

3 publicacions novesRecarregar
12.27

Romanen tallades 23 carreteres. 20 al Baix Segura, dues a la Costera i una al Baix Vinalopó.

11.59

La Diputació d'Alacant celebrarà demà un ple extraordinari per a instar al govern espanyol que declari la comarca del Baix Segura com a 'zona afectada greument per una emergència de protecció civil'. L'objectiu és que articuli de forma immediata totes les ajudes precises per afrontar els danys que ha patit el Baix Segura.

11.53

El servei ferroviari entre Alcoi i Xàtiva, amb quatre trens diaris per sentit, ha quedat restablert aquest matí, segons que ha informat Renfe. La línia romania tallada des de les 7.00 hores del passat dijous com a conseqüència de les inundacions.

No obstant això, es mantenen les incidències en les línies ferroviàries entre València i Alacant. En concret, els viatgers del Talgo i Euromed de Barcelona amb destinació Alacant, Murcia o Lorca realitzaran el tram entre Barcelona i València amb tren i la resta del viatge amb autobús.

També segueix interrompuda la circulació de tots els trens de mitjana distància entre Múrcia/Alacant amb destinació València sense mitjans alternatius.

11.29

Els equips del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) d'Alacant i Madrid han reiniciat avui les tasques de recerca d'un holandès de 66 anys a la localitat de Dolores (Alacant ).

15.09.2019
23.19

9.000 evacuats i quasi 3.000 rescats al Baix Segura

19.59

El Centre de Coordinació d'Emergències ha posat fi a la preemergència per pluges i tempestes a tot el País Valencià. Es manté l'emergència en Situació 2 per inundacions a Oriola, i en Situació 1 a Alacant. També es manté l'emergència en Situació 1 a la Vall d'Albaida i La Costera.

19.35

Agents de la Guàrdia Civil investiguen la possible caiguda i desaparició d'un home a Dolores, arran d'una trucada al 112 d'un testimoni que ha alertat que una persona ha estat succionada per sèquia a la localitat.

18.56

La Generalitat, la delegació del govern espanyol i la UME han enviat un 'missatge de tranquilitat' i asseguren que la 'situació és cada vegada més optimista.' No s'esperen nous augments del riu Segura i el trancament de la mota a Almoradí està 'controlada'.

18.06
L'ajuntament de Rafal suspén les classes de demà
17.49

Trenta carreteres romanen tancades, segons que informa la Generalitat.

17.24

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) informa que la reparació de la mota del Segura a Almoradí s'allargarà fins a demà. També ha explicat que el cabal del riu Segura a la comarca està baixant i ‘no hauria de causar nous problemes.’ ‘No obstant això, contribueix a l'estancament en arribar a les zones desbordades’, per la qual cosa 'cal continuar mantenint la prudència.’

15.11

La Generalitat desplaçarà cent trenta tècnics a les comarques del Baix Segura i la Vall d'Albaida per a avaluar els danys ocasionats en els habitatges.

13.10

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el proper ple del Consell es farà a Oriola i inclourà un paquet amb les primeres ajudes. Ho ha dit en la visita que ell i la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, han fet al municipi.

13.10

El riu Segura necessitarà de cinc a set dies per a tornar al seu nivell habitual.

13.09

Oriola i Redovà decreten tres dies de dol oficial per les dues víctimes del temporal al Baix Segura.

13.06

Evacuat un altre càmping a prop de la desembocadura del Segura, a Guardamar.

11.40

Vint-i-cinc carreteres continuen tallades:

10.15

Una fissura a la vora del riu Segura obliga a desallotjar els habitants de l'urbanització Les heredades.

10.14

Imatges d'Oriola després de les fortes pluges:

10.04

Es manté l'emergència per pluges i inundacions al sud del País Valencià.

10.00

Desenes d'unitats treballen per a solucionar els tres desbordaments del riu Segura.

08.30

Vint-i-set carreteres continuen tallades:

08.20

Segons l'AEMET, ja no hi ha avisos al vigents al País Valencià i les Illes.

08.16

1.500 persones són desallotjades d'un càmping de Crevillent per la crescuda de les aigües.

14.09.2019
21.14

Almoradí, completament aïllat

19.54

Renfe suspèn la circulació de tots els trens de Mitjana distància amb origen i destí València-Alacant-Múrcia així com la línia Alcoi/Xàtiva-València. I no ofereix la possibilitat de fer el viatge per mitjans alternatius.

19.14

Ximo Puig visita amb la batllessa d'Almoradí les zones afectades per la gota freda.

18.55

LA Generalitat comunica el llistat de les 35 carreteres tallades.

18.42

L'UME ha efectuat un salvament extrem al Baix Segura. També ha salvat un nadó a Almoradí, que es troba aïllat.

18.30

L'Ajuntament i la Policia Local de Dolors reparteix aliments de primera necessitat i medicaments mentre continuen traslladant a afectats pel temporal a l'alberg que han habilitat. Mentrestant, parts del municipi continuen inundades.

D'altra banda, s'ha restablert el subministrament d'electricitat al consistori, i es treballa per a reposar la xarxa d'aigua potable a tota la localitat, segons que ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

17.33

32 carreteres romanen tancades al Baix Segura i dues a La Costera

17.16

L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha demanat aquest dissabte al govern espanyol la 'màxima agilitat' en les actuacions administratives necessàries per a concedir les ajudes públiques als municipis afectats per les inundacions.

15.57

Remeten els efectes del temporal a les Illes.

15.00

La Diputació de València informa que algunes carreteres continuen tallades

14.08

Més de quatre-centes cinquanta persones han estat rescatades a la Vega Baixa.

14.07

La situació és crítica a Almoradí i el riu Segura no està estabilitzat.

13.55

La Generalitat posa a disposició dels afectats per les pluges trenta-nou habitatges del parc públic d'Oriola. També prepara un balanç de les infraestructures malmeses per avançar en les reparacions.

12.46

Troben mort a un home a Oriola després del temporal d'aquesta matinada.

11.47

Imatges de les tempestes de les darreres hores al País Valencià:

11.08

Les precipitacions registrades durant els últims dies a la comarca de la Vega Baixa del Segura a conseqüència de la gota freda, 'probablement són les més catastròfiques en 140 anys, des d'octubre de 1879'.

Així ho assegura l'agència espanyola de meteorologia (Aemet), que indica que climatològicament, l'episodi de pluges torrencials a la Vega Baixa és un dels 'grans episodis històrics dels quals, amb certa recurrència, però sense una periodicitat fixa, han assolat la comarca'.

El desembre de 2016 va haver-hi precipitacions molt fortes o torrencials i persistents, però l'episodi de la gota freda dels últims dies 'ha resultat més catastròfic'.

Segons Aemet, l'altre gran episodi de pluges del segle XX a la comarca, el de la històrica riuada del 4 de novembre de 1987, va arribar a acumular a Oriola 322.0 litres per metre quadrat, a Sant Miquel de les Salines 268.1 l/m2, a Almoradí 249,7 l/m2 i al Pilar de la Foradada 206.5 l/m2.

Les fonts indiquen que en un 'anàlisi ràpid', és probable que l'episodi del 2019 estigui superant en adversitat al de novembre de 1987, per la qual cosa caldria retrocedir més en el temps per a buscar un episodi més advers que l'actual a la Vega Baixa.

Així, la riuada del Segura més catastròfica de les conegudes va ser ara fa 140 anys, és l'anomenada riuada del dia de Santa Teresa, del 15 d'octubre de 1879.

11.03

Els parcs i jardins de València romandran tancats durant el dia d'avui per tasques de revisió.

11.00

Aquest és el total de litres d'aigua acumulats al País Valencià durant aquests tres dies:

10.52

La localitat d'Almoradí, a la comarca de la Vega Baixa, ha quedat aïllada després de veure's bloquejats tots els seus accessos per un trencament del murd de contenció del riu Segura, que els ha anegat. El riu ha arribat a evacuar 50 metres cúbics d'aigua per segon.

Des de la nit del divendres, la Confederació Hidrogràfica del Segura treballa per a arreglar aquest trencament, que va provocar ja inundacions en la jornada d'ahir. No obstant això, la situació s'ha agreujat durant la nit a causa de les pluges, que han deixat entorn de 20 litres per metre quadrat, segons ha indicat el 112. L'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) ha registrat 25,4 litres en la localitat veïna de Rafal; 21,6 a Catral i 19,4 en la pedania oriolana de Sant Bartolomé.

L'Ajuntament ha sol·licitat a la Generalitat maquinària pesant o explosius, ja que el trencament ha fet que el riu evacués 50 metres cúbics d'aigua per segon.

Al matí, en el consistori s'ha mantingut una reunió de l'equip de govern local amb representants d'emergències, i han emès un comunicat: 'La urgència és atendre les persones que estan treballant en el trencament del riu. La pluja ha tornat a complicar la situació molt. Les cisternes d'aigua no poden accedir'.

Per això, han demanat 'comprensió i tranquil·litat' i han recordat que els serveis bàsics, com la recollida d'escombraries, no funcionen, per la qual cosa han demanat a la població que no treguin les seves bosses. Així mateix, han indicat que estan treballant amb l'UME a recuperar el proveïment d'aigua. A Almoradí ja va haver-hi talls ahir a causa de la crescuda del riu.

10.05

Reobren al públic els parcs de Palma tancats pel temporal.

10.00

Segons Emergències, després de les tempestes registrades aquesta matinada, l'episodi greu de pluges al País Valencià ha remès i els cabals es mantenen estables.

09.57

El riu Segura ha sofert nous desbordaments a municipis de la Vega Baixa i ha anegat urbanitzacions i algunes zones urbanes d'Oriola, Dolors, Catral, Rojals, Almoradí, Sant Isidre, Daia Nova i Daia Vella.

09.36

A causa de la gota freda, hi ha cotxes bolcats al llarg de la carretera d'accés a Oriola.

09.22

La situació continua sent complicada al Baix Segura. Els serveis d’emergències han rescatat veïns aquesta matinada a Oriola, Catral, Sant Isidre, Dolores, Redovà, Daia Nova i Daia Vella.

09.21

34 carreteres tancades a hores d'ara al País Valencià.

09.20

Continua tallada la línia Xàtiva-Alcoi, el túnel de la Font de la Figuera continua tancat, així com el tram Callosa del Segura-Murcia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.