Els treballadors d’Eulen han rebutjat, en assemblea, la proposta de mediació del Departament de Treball de la Generalitat, acceptada per la direcció de l’empresa i de la qual Aena es comprometia a mantenir les condicions per a futures licitacions. L’opció escollida per la majoria dels treballadors de l’empresa de seguretat de l’aeroport de Barcelona ha estat la que preveu un complement salarial de 250 euros en quinze pagues, que ha obtingut 89 vots. Aquesta opció, però, no s’havia acordat en les reunions prèvies entre la direcció d’Eulen i els representants dels treballadors i, per tant, no té l’aprovació de l’empresa.

La proposta més votada es troba a mig camí de la proposada per la Generalitat, que preveia un complement salarial de 200 euros en dotze pagues, i que ha obtingut dos vots, i l’oferta de màxims del comitè de vaga, que en demanava 350 en quinze pagues i que ha tingut tres vots. També hi havia una quarta oferta sobre la taula, la que preveia un complement salarial de 200 euros en quinze pagues, que ha obtingut 82 vots. En total, han votat 176 controladors dels 350 que Eulen té contractats.

Preguntat sobre si els treballadors estaven disposats a continuar negociant, l’assessor del comitè de vaga, Joan Carles Giménez, ha dit, en declaracions als mitjans, que era ‘difícil’ asseure’s a negociar quan l’empresa ja s’havia ‘plantat’, però que el comitè intentaria que continuessin les negociacions. També ha recordat que l’oferta de la Generalitat va reduir l’increment demanat en un principi pels representants dels treballadors de 350 euros a 200 i el nombre de pagues, de quinze l’any a dotze.

Per la seva banda, l’empresa concessionària dels filtres de seguretat a l’aeroport de Barcelona ha demanat als treballadors una ‘reconsideració urgent’ per a solucionar el conflicte laboral. En un comunicat, la companyia critica que l’assemblea de treballadors d’avui hagi votat propostes alternatives a la del Departament de Treball, que va ser acceptada per l’empresa.

En la mateixa línia s’ha manifestat la consellera de Treball, Dolors Bassa, que ha dit que els treballadors no havien complert el compromís acordat a la taula de negociació i que no era ‘just’ que s’haguessin ‘presentat propostes fora de la mediació’. En aquest sentit, la consellera ha dit que el comitè de vaga havia quedat ‘desautoritzat’.

Pel que fa a la disposició del Departament de Treball de continuar mediant en el conflicte entre els treballadors i la direcció d’Eulen, la consellera ha explicat que ja havia acabat la mediació però que romandrien oberts a tornar a seure a la taula de negociació quan les parts els ho demanessin. Ha afegit, però, que ara eren les parts, que havien de continuar negociant.’

Bassa ha recordat que l’ens gestor de l’aeroport no va decidir asseure’s a la taula de negociació quinze dies després que comencessin les aturades i s’ha preguntat si el fet que Aena reaccionés tan tard vol dir que l’ens públic i l’estat tracten, l’aeroport de Barcelona, ‘com un aeroport de segona’.

Pel que fa a l’anunci de les convocatòries de vaga de treballadors d’Eulen als aeroports de Santiago de Compostel·la i a la Corunya, Bassa ha dit que no es tractava d’un conflicte ‘puntual’ que només tenia lloc a Barcelona, sinó que era ‘endèmic’.

D’una altra banda, el ministre de Foment espanyol, Íñigo de la Serna, ha dit que, ara que els treballadors havien rebutjat la mediació, començaria ‘una vaga amb resultats difícils de preveure’. En aquest sentit, ha convocat per avui al matí una reunió de crisi per a valorar la nova situació i ‘estudiar totes les alternatives possibles per a assegurar l’ordre públic’ i garantir la seguretat a l’aeroport de Barcelona. No obstant això, no hi ha convocat cap representant de la Generalitat. La reunió tindrà lloc a la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona.

Així doncs, s’activa el compte enrere cap a la vaga indefinida prevista per a dilluns. A més, es mantenen les aturades previstes per a divendres i diumenge, com ja van fer la setmana passada (de 5.30 a 6.30, de 10.30 a 11.30, de 16.30 a 17.30 i de 18.30 a 19.30).

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]