Els transports fan (molta) política

  • «És increïble, però aquesta decisió s'entén si l'observem no pas com una operació comercial qualsevol sinó com una operació política de gran volada»

Vicent Partal
28.04.2016 - 21:36
Actualització: 29.04.2016 - 13:35
VilaWeb

Ahir es va saber que, finalment, Alitàlia volaria tres dies la setmana entre l’Alguer i Barcelona. Encara no se sap del cert si seran vols d’estiu i prou o si es mantindran tot l’any, però la notícia en si és excel·lent. Durant anys, el vol Girona-l’Alguer de Ryanair havia fet possible de connectar la ciutat catalana de Sardenya amb els Països Catalans d’una manera regular i la seva suspensió va causar una preocupació enorme a Sardenya i als catalans que aprofitaven les vacances per a conèixer millor aquest territori de parla catalana, segurament el més desconegut de tots.

Les comunicacions són un element essencial de les nacions modernes. Facilitar la comunicació d’aquesta comunitat humana anomenada nació és vital. Per això, la interrupció dels vols a l’Alguer va ser un colp molt dur per a la comunitat catalanoparlant de Sardenya i per a nosaltres. Com més difícil és de connectar els punts, més fàcil és de fer-los desaparèixer. Ara caldrà canviar Girona per Barcelona, però allò essencial és que la connexió no es perdrà.

Aquesta bona notícia contrasta amb els rumors –i malauradament són més que rumors– que el govern espanyol torna a aturar les maleïdes obres del corredor mediterrani.

És increïble, però aquesta decisió s’entén si l’observem no pas com una operació comercial qualsevol sinó com una operació política de gran volada. Des de fa anys, és molt més que evident que el govern espanyol no vol facilitar de cap manera ni la connexió de València i Barcelona ni la de Castelló de la Plana i Alacant. El concepte radial de les comunicacions respon a un model polític, basat no únicament en una certa idea d’Espanya –com molta gent diu–, sinó també en un certa idea dels perills pels quals Espanya creu que és assetjada i, si ho jutgem per les coses que fan, deuen estar ben convençuts que el pitjor perill és que el Principat i el País Valencià –tan semblants en gairebé tot– estiguen tan ben comunicats que acabe fent-se evident que són una mateixa cosa.

 

 

[A sota trobareu els comentaris dels subscriptors a aquest editorial. Entre més serveis, els subscriptors reben aquest editorial el dia abans de publicar-lo al vespre, i poden afegir-hi la seua opinió. VilaWeb necessita el vostre suport per a poder continuar oferint-vos aquestes informacions i opinions cada dia. Us demanem que si ens voleu ajudar, amb una petita quantitat us feu subscriptors del diari. Per a saber-ne més, aneu ací.]

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any