Els sis llibres de Carme Junyent i Xavier Antich per aquestes vacances

  • Una sèrie de recomanacions de lectures d'estiu a càrrec de personalitats de tot el país

VilaWeb
Redacció
17.08.2016 - 22:00
Actualització: 17.08.2016 - 22:33

Qui no aprofita els dies de vacances i bon temps per avançar lectures que la quotidianitat trepidant del curs no permet? Els llibres són un dels elements més destacables de l’estiu, especialment de la desconnexió que permeten les vacances. Els llibres acompanyen els viatgers més intrèpids, els amants de les onades i la sorra de platja, dels cels clars i profunds de la muntanya… Vagis on vagis, un bon llibre no ha de faltar mai. Per això, per ajudar els inquiets, els indecisos i els tastaolletes, us proposem una sèrie que publicarem cada dia amb recomanacions literàries de personalitats destacades del nostre país. Les recomanacions d’avui les fan la lingüista Carme Junyent i el filòsof Xavier Antich. Els hem demanat tres llibres a cadascú i la raó perquè els proposen.

Les respostes de Carme Junyent:

Captura de pantalla 2016-08-17 a les 19.48.58

La meva planta de taronja-llima, de Jose Mauro de Vasconcelos (Libros del asteroide)
El vaig llegir fa quaranta anys i l’he fet llegir a molta gent. Ara que ha sortit en català, n’he regalat més d’una dotzena. A tothom li agrada i a mi em fa por rellegir-lo. Com si tornar-hi pogués desfer l’encanteri.

Amkul·lel, el nen ful, d’Amadou Hampâté Bâ (Editorial Límits)
Aquest llibre no ha faltat mai a la meva bibliografia de l’assignatura d’antropologia lingüística. Els alumnes que l’han llegit m’ho han agraït sempre. És una obra autobiogràfica deliciosa que t’ajuda a entendre moltes, moltes coses.

Picadura de Barcelona, d’Adrià Pujol (Editorial Sidillà)
No sé com vaig arribar en aquest llibre. No coneixia l’autor i el títol no m’agradava. Tot va ser començar i quedar-m’hi enganxada. La llengua també serveix per a atrapar-nos. Mentre el llegia no podia deixar de pensar que m’agradava però que no sabia a qui recomanar-lo. Encara no ho sé. Per això llanço l’ham. Si us hi atreviu, no em faig responsable de les conseqüències.

Les respostes de Xavier Antich:

Captura de pantalla 2016-08-17 a les 19.54.14

Germà de gel, d’Alicia Kopf (L’altra editorial)
Una aventura prodigiosa, a mig camí de la narrativa i l’assaig, però que es nodreix de la millor ambició dels dos llegats. Un univers vital, cultural i estètic molt particular, ric i subtil, que es multiplica com un prisma en els treballs artístics que l’autora ha presentat fins aquí i que precedeixen aquest primer llibre, que el doten d’una densitat insòlita. Literatura adulta. Un plaer immens. I unes obsessions, les blanques i polars, que, si encara no són les vostres, us acompanyaran sempre.

Guia sentimental de l’Empordanet, d’Adrià Pujol Cruell (Pòrtic)
El darrer text d’una de les veus actuals del país amb una llengua literàriament més viva, rica i original, sense pintoresquismes, escarafalls de vitrina, ni solemnitat d’enterramorts, a l’inrevés. Si voleu saber què és el ‘collonar’ i que us protegeixi tota la vida, aquest és el llibre que us cal. No és pas una guia a l’ús: parla de l’Empordà petit com Vittorini parlava de Sardenya o Illyés de les Pusztes, però afegint-hi un sentit de la ironia que ells no tenien. Llibre per a llegir molt lluny dels llocs que descriu, per assaborir-ne més bé la lucidesa d’antropòleg lúcid.

Algú, d’Alice McDermott (Minúscula)
Irlandesos catòlics a Brooklyn, anys vint. El relat de Marie, de la infància a la vellesa, a partir dels bocins de records, de les històries petites, mínimes, aparentment insignificants, però que omplen de sentit les vides, les converses, els silencis i els jocs. Llegir Algú és descobrir el lent pols i el batec gairebé invisible de la vida. Una lectura inoblidable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any