Pocs dies abans de Nadal, la Isabel va fer un piulet a Twitter que més de 16.000 persones van repiular. Hi explicava l’experiència dels nous republicans, persones que s’han sumat a l’independentisme molt recentment i que ara expliquen el seu cas a la xarxa. El piulet de la Isabel també recollia l’experiència dels seus pares, que fa 58 anys que viuen a Catalunya i que van voler explicar-ho en forma de carta manuscrita. La carta es va fer viral i és aquesta:

Un dels qui va llegir aquest piulet va ser Joan Canadell. Empresari, cofundador del Centre Català de Negocis, i de Petrolis per la independència, Canadell és ment inquieta: ‘Aquest piulet em va fer adonar que una nova onada de persones se sumava a la causa independentista. Gent del darrer any. Dels darrers mesos.’ Pocs dies després, Canadell va proposar que expliquessin la seva experiència amb l’etiqueta #NousRepublicans. I va informar-ne els seus més de 20.000 seguidors. A hores d’ara, el fenomen s’ha fet viral. I hi ha milers de repiulets de les històries dels nous republicans. Per exemple, aquesta història ‘d’un legionari que va votar República’:

Segons Canadell, el 17 d’agost, el 20 de setembre i l’1 d’octubre són les tres dates més determinants per a fer el pas. ‘Cada dia Espanya fa nous republicans’, diu convençut. ‘El nostre objectiu és aconseguir fer entre 200.000 i 500.000 nous republicans. Pel que veig, i pel que m’expliquen elles mateixes, la gran part dels nous republicans són dones, joves i amb pares nascuts fora de Catalunya. Ex-votants del PSC, comuns i, fins i tot, Ciutadans. I tenen unes històries que expliquen amb tanta intensitat que s’han fet virals’, diu Canadell.

‘Aquesta és gent amb moltes ganes de fer coses. No com tu i com jo, que fa anys que hi som i podem estar cansats. Ells, no. Ells acaben de pujar al carro. I els 41 més actius ens parlem per xarxes, hem creat un grup, i ara porten un compte de Twitter, un de Facebook, i tenim multitud de projectes. Perquè això no ha acabat aquí’, explica Canadell. Només cal escriure l’etiqueta #NousRepublicans a Twitter per adonar-se de l’impacte de les històries:

Si Joan Canadell hagués de donar una explicació al perquè del fenomen, no ho dubta en cap moment: ‘Perquè expliquen emocions. Al final, són els sentiments que han fet que molta gent hagi fet el pas. I des de l’1 d’octubre els sentiments afloren sense parar. La clau ha estat el cor, més que el cap.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb