Els Mossos d’Esquadra han desmuntat aquest matí el campament independentista de la plaça de Sant Jaume. La CUP ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l’actuació dels agents, que els manifestants han qualificat d’agressiva i violenta. La policia catalana ha justificat l’actuació per ‘raons de seguretat’. En aquest sentit, han dit que no hi pot haver cap objecte fix a la plaça, en referència a les tendes i els tendals. De totes maneres, han desmentit que fos un desallotjament perquè els manifestants es poden quedar a Sant Jaume.

Els agents s’han presentat a la plaça cap a les nou del matí per a demanar als manifestants que retiressin les tendes. Segons els manifestants, la policia els ha donat una hora de marge per desmuntar el campament, però poc després han aparegut antiavalots que han encerclat l’acampada i l’han desmuntat.

Els acampats han presenciat en tot moment la retirada de les tendes i han denunciat que els agents han fet malbé part del material. A més, han criticat que hagin d’anar a la comissaria de Sant per a recuperar part del material que no s’ha emportat un camió de la brossa dels serveis de neteja de l’ajuntament.

El compte de Twitter de l’acampada ha explicat que els agents ‘han trencat efectes personals, s’han endut mòbils, motxilles, roba i tot tipus de material.’ A més, han acusat al cos d’incomplir l’acord que havien assolit ahir. Els Mossos, però, afirmen que ahir es va informar els acampats que per seguretat no podien tenir cap objecte fix. En cas contrari es procediria a la retirada del material, però no pas ha desallotjar la gent.

L’Acampada per la Llibertat, com la CUP, ha demanat explicacions al conseller Buch i al govern per una actuació policíaca ‘contradictòria’, perquè l’executiu demana mobilització permanent al carreró, però a la vegada l’impedeixen. I també han demanat d’omplir Sant Jaume aquesta nit a les 20 hores com a senyal de protesta.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb