Tensió a la porta del Parlament de Catalunya. Els metges en vaga i un grup de bombers han intentat entrar a la cambra després de manifestar-se al parc de la Ciutadella exigint millores en les condicions laborals. Els Mossos d’Esquadra els han impedit l’accés a la cambra amb empentes. Els agents han detingut un bomber i l’han fet entrar al parlament, i posteriorment l’han alliberat. Representants dels bombers estan negociant per aconseguir el seu alliberament. Els manifestants han cridat lemes com ‘això també t’afecta a tu’ o ‘vaga, vaga, vaga la primària ja no “traga.”‘ Els Mossos d’Esquadra han demanat reforços a la BRIMO. Els concentrats han rebut el suport d’alguns diputats.

El departament de Salut i el sindicat Metges per Catalunya han acostat posicions en les negociacions per desconvocar la vaga, però encara no hi ha acord. L’Institut Català de Salut (ICS) descarta limitar les visites diàries a 28 i proposa reduir la població assignada que té cadascun dels professionals. Metges de Catalunya, però, vol consultar un informe del departament sobre càrregues de treball de cada centre per analitzar si d’aquesta manera les visites podrien durar un mínim de dotze minuts.

El seguiment de la vaga als Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) és del 38,93% pel que fa al personal mèdic i del 3,64% en la resta de la plantilla, segons dades del Departament de Treball fins a les 12 hores. En canvi, Metges de Catalunya xifra en un 74% el percentatge de facultatius que han secundat la vaga en aquesta tercera jornada. Pel que fa a la sanitat concertada, el govern parla d’un 15,62% de vaguistes als CAP. Als hospitals concertats, el seguiment del col·lectiu mèdic ha estat d’un 17,25%, d’un 5,26 en salut mental i d’un 7,53 en sociosanitaris. El sindicat agrupa el seguiment de la concertada en un 65%.

Serveis mínims
En aquesta tercera jornada de vaga, l’atenció primària passa d’uns serveis mínims del 25% al 33%. Els serveis d’urgència i especials funcionen amb total normalitat. El transport sanitari només ho fa en cas d’emergència.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb