Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea sense el Regne Unit han fixat aquest divendres les grans línies d’un full de ruta per als pròxims sis mesos, amb el qual aspiren a demostrar unitat i un reforçament de la seguretat a les fronteres contra la immigració i l’amenaça terrorista, que convenci als europeus de la viabilitat del projecte europeu.

‘Ens hem posat d’acord a posar tot l’esforç d’Europa per ocupar-nos de les coses que preocupen a la gent. La gent vol seguretat i això és el que demanden als seus governants’, ha declarat el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a la cimera informal celebrada a Bratislava.

En la mateixa línia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assenyalat l’objectiu de la Unió Europea de ‘parar la immigració il·legal’ o ‘almenys reduir-la significativament’.

‘Estem d’acord que mai més permetrem que tornin els fluxos migratoris sense control’ del passat any, ha dit el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en referència a un dels compromisos clau del nou ‘full de ruta de Bratislava’.

L’esment inicial a evitar que es repeteixi el ‘caos’ del 2015 es va suavitzar pel malestar d’algunes delegacions amb aquesta expressió, entre ells Alemanya, segons han revelat fonts europees.

Estem determinats a ‘corregir els errors passats’ i buscar ‘solucions comunes’, ha afegit Tusk, que ha confiat que en els pròxims sis mesos es complirà la ruta marcada i es conclourà el protocol al març, quan els Estats membres celebrin a Roma els 60 anys del projecte europeu.

El primer ministre txec, Bohuslav Sobotka, ha explicat, per part la seva banda, que s’ha tancat una full de ruta inicial per ‘reforçar la confiança dels ciutadans en el funcionament de la UE’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb