Els familiars de 67 víctimes del franquisme enterrades a la fossa de Son Coletes comencen les proves d’ADN

  • Les restes de les divuit víctimes localitzades a la fossa ja es troben al laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona

VilaWeb
EFE
19.09.2020 - 20:47

Els familiars de les 67 víctimes de la repressió franquista que podrien haver estat sepultades a la fossa de Son Coletes, a Manacor, han començat a participar en les proves d’ADN que s’han activat per a intentar identificar les restes dels divuit cossos que s’hi han trobat. A partir d’avui i fins la setmana vinent, tres tècniques d’ATICS, un equip de gestió i difusió del patrimoni arqueològic i històric, faran entrevistes personals i la recollida d’ADN a cadascuna de les famílies amb les quals ha contactat la Direcció General de Memòria Democràtica amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor.

Es tracta de familiars de víctimes d’arreu de Mallorca que s’han posat en contacte amb Memòria Democràtica o han estat contactats a través de les entitats memorialistes, Memòria de Mallorca i el Comitè de Son Coletes, amb la supervisió de l’historiador Antoni Tugores, i la coordinació de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de Balears. Genetistes i antropòlegs han començat a elaborar una base de dades d’informació i d’ADN específica per a les víctimes.

Les restes de les divuit víctimes localitzades en el cementiri de Manacor, que ja es troben en el laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona. El protocol inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima com ara els antecedents mèdics i clínics. La Direcció General de Memòria Democràtica dóna una cita individualitzada a cada família perquè els tècnics d’ATICS puguin recollir el màxim de dades i informació sobre els desapareguts, mitjançant entrevistes personalitzades. Se’ls demana que aportin si poden fotografies i objectes personals.

Alhora, s’inicia el protocol d’anàlisi genètica, que comporta informar els familiars del procediment que s’utilitzarà per a la identificació genètica i de les limitacions que té aquesta anàlisi. Posteriorment, aquest material genètic serà analitzat en els laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, on l’ADN dels familiars es creuarà amb els resultats d’ADN de les restes òssies localitzades en l’excavació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any