Els familiars de les 67 víctimes de la repressió franquista que podrien haver estat sepultades a la fossa de Son Coletes, a Manacor, han començat a participar en les proves d’ADN que s’han activat per a intentar identificar les restes dels divuit cossos que s’hi han trobat. A partir d’avui i fins la setmana vinent, tres tècniques d’ATICS, un equip de gestió i difusió del patrimoni arqueològic i històric, faran entrevistes personals i la recollida d’ADN a cadascuna de les famílies amb les quals ha contactat la Direcció General de Memòria Democràtica amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor.

Es tracta de familiars de víctimes d’arreu de Mallorca que s’han posat en contacte amb Memòria Democràtica o han estat contactats a través de les entitats memorialistes, Memòria de Mallorca i el Comitè de Son Coletes, amb la supervisió de l’historiador Antoni Tugores, i la coordinació de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de Balears. Genetistes i antropòlegs han començat a elaborar una base de dades d’informació i d’ADN específica per a les víctimes.

Les restes de les divuit víctimes localitzades en el cementiri de Manacor, que ja es troben en el laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona. El protocol inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima com ara els antecedents mèdics i clínics. La Direcció General de Memòria Democràtica dóna una cita individualitzada a cada família perquè els tècnics d’ATICS puguin recollir el màxim de dades i informació sobre els desapareguts, mitjançant entrevistes personalitzades. Se’ls demana que aportin si poden fotografies i objectes personals.

Alhora, s’inicia el protocol d’anàlisi genètica, que comporta informar els familiars del procediment que s’utilitzarà per a la identificació genètica i de les limitacions que té aquesta anàlisi. Posteriorment, aquest material genètic serà analitzat en els laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, on l’ADN dels familiars es creuarà amb els resultats d’ADN de les restes òssies localitzades en l’excavació.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.