Els ex-treballadors del Diplocat demanen al futur govern que torni a obrir una entitat similar

  • Avui deixa d'existir el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat)

VilaWeb
Redacció
16.04.2018 - 11:32
Actualització: 16.04.2018 - 18:47

L’assemblea d’ex-treballadors del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha fet públic un comunicat en el dia que deixa d’existir oficialment el consorci. Al text, els ex-treballadors denuncien que el govern espanyol del PP, partit absolutament minoritari a Catalunya, decideixi si cal o no mantenir el Diplocat i nega que el consorci tingués com a objectiu difondre el projecte independentista. A més, demanem al futur govern de Catalunya que torni a crear Diplocat o una entitat similar, ‘ja que ha demostrat a bastament ser una eina d’internacionalització dels valors i les potencialitats del país útil i eficaç’.

El govern espanyol va liquidar el Diplocat en aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola amb un reial decret que ho justifica perquè ‘cal suprimir aquells òrgans que resultin innecessaris en aquest context o que hagin estat creats amb l’única finalitat de donar resposta al desenvolupament del procés secessionista’.

El Diplocat estava format per institucions públiques —com la Generalitat de Catalunya, les batllies de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vielha e Mijaran—, entitats de l’àmbit financer i empresarial —com la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis, el Consell de les Cambres de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, la PIMEC, i Foment del Treball Nacional—,  entitats de l’àmbit social, sindical i esportiu —com la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, CCOO, l’UGT, el FC Barcelona— i universitats, escoles de negocis i centres acadèmics.

Llegiu a continuació els onze punts que fan públics els ex-treballadors del Diplocat:

«1. Discrepem del fet que sigui el govern del PP, partit minoritari a Catalunya, qui s’autoerigeixi en jutge per valorar la possible ‘necessitat’ o utilitat per a Catalunya d’una entitat com Diplocat, una valoració que és absolutament subjectiva i pròpia de règims autoritaris. Correspon al Govern de Catalunya decidir si Catalunya ha de disposar d’una entitat com Diplocat, que per altra banda té equivalents similars a diversos països del món.

2. Recordem que Diplocat és una institució que des del 2012 treballa amb l’objectiu de vetllar per la imatge i el prestigi de Catalunya i les seves institucions, entitats i actius arreu del món. És, a més, una institució hereva del Patronat Català Pro Europa (1982) i del Patronat Catalunya Món (2007). Per tant, difícilment pot haver estat creada amb ‘finalitats secessionistes’. Aprofitem també per recordar que Diplocat no té res a veure amb les Delegacions de Catalunya a l’exterior, una confusió que ha estat molt habitual els darrers mesos, més enllà del fet que hi hem col·laborat puntualment.

3. Discrepem de la consideració que ‘l’única finalitat’ de Diplocat tingui a veure amb el procés secessionista. Durant l’any 2017, sense anar més lluny, Diplocat va organitzar debats sobre diplomàcia municipal i sobre polítiques d’integració dels refugiats; va organitzar projectes a l’estranger relacionats amb l’energia verda, la 4a revolució industrial i la gestió del territori urbà; va donar suport a la internacionalització de la festa de Sant Jordi; va portar una exposició sobre Pere Casaldàliga a Sao Paulo; va donar suport a la publicació d’un estudi sobre la comunitat de gitanos catalans a França; va continuar atorgant beques per fer estudis internacionals a l’estranger; i va lliurar el premi PIMEC-DIPLOCAT 2017 a una empresa de noves tecnologies aplicades, entre d’altres actuacions.

4. Recordem que les activitats destinades a explicar la situació política de Catalunya a l’exterior sovint s’han organitzat a petició d’universitats i think tanks estrangers interessats per Catalunya. Fem constar que Diplocat ha explicat en aquestes jornades a l’exterior la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya d’exercir el dret a decidir, però mai no ha pres partit a favor o en contra de la independència. Aquest era, a més, el mandat específic del Ple de Diplocat. És per aquest motiu que, a banda d’acadèmics diversos, Diplocat ha assumit les despeses i convidat a persones que s’oposen obertament al procés sobiranista. En les jornades organitzades a l’estat espanyol, sempre s’ha convidat tots els partits a prendre-hi part, donant lloc algun cop a taules en què la majoria era clarament contrària a la secessió.

5. En la resta de les nostres activitats, inclòs el programa de visitants internacionals, hem seguit el mateix criteri, que és garantir la pluralitat d’opinions, tot donant veu tant a partidaris com a contraris del referèndum i la independència de Catalunya. Totes les delegacions que ens han visitat han tingut l’opció de reunir-se amb els diferents partits que tenen representació parlamentària, així com amb entitats de la societat civil diverses i plurals, des de l’ANC fins a Societat Civil Catalana. Destaquem que els partits que ara defensen l’aplicació del 155 (Ciutadans, PP, PSC) i, per tant, l’extinció de Diplocat, han participat regularment en les activitats de l’entitat.

6. Fem constar que és precisament aquesta aposta clara i decidida per la pluralitat, amb l’oportunitat de sentir totes les veus i de reunir-se amb totes les parts implicades, la que ha fet que es valori la feina de Diplocat i hagi estat lloada públicament en repetides ocasions. Aquestes lloances inclouen les de diputats i eurodiputats de tot l’espectre polític, tinguin major o menor simpatia per la causa catalana, a més d’acadèmics de prestigi internacional.

7. Considerem que el govern espanyol s’extralimita en les seves funcions, fins i tot en les que li atorga l’article 155 de manera excepcional, i vulnera l’article 2 de la pròpia constitució a l’hora de suprimir una entitat com Diplocat, un consorci públic-privat totalment legal i legítim, amb trenta-nou membres que representen la societat catalana de manera àmplia i transversal. L’article 155 no habilita l’estat a dissoldre organismes autonòmics, ja que les mesures han de ser temporals i no definitives.

8. Creiem que allò que molesta al govern espanyol i a determinades persones no és una possible deriva independentista de Diplocat, que no és certa i mai no hauria estat acceptada pels membres del Consorci, sinó que es parli de Catalunya a l’estranger fora dels circuits previstos i controlats pels poders de l’estat espanyol, el seu ministeri d’exteriors i les seves ambaixades.

9. Animem els trenta-nou membres del Consorci integrats a Diplocat a expressar de manera pública la seva posició en referència al tancament de l’entitat i a mostrar el seu rebuig si, com l’assemblea d’ex-treballadors que signa aquest comunicat, consideren que es tracta d’una mesura injusta, arbitrària i contrària als interessos de Catalunya i la seva societat civil.

10. Demanem al futur govern de Catalunya que torni a crear Diplocat o una entitat similar, ja que ha demostrat a bastament ser una eina d’internacionalització dels valors i les potencialitats del país útil i eficaç.

11. Finalment, no podem evitar lamentar que la Generalitat de Catalunya, obligada a executar la liquidació de Diplocat per mandat del govern espanyol, hagi aplicat criteris purament administratius a l’hora d’acomiadar-ne els treballadors i els hagi regatejat les indemnitzacions que els corresponien en un acomiadament improcedent.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any