Els diputats de Catalunya Sí que es Pot cobraran 2.500 euros

  • El codi ètic de la coalició estableix que deixaran el càrrec si són encausats per corrupció

VilaWeb
ACN
11.08.2015 - 14:00
Actualització: 11.08.2015 - 16:22

Catalunya Sí que es Pot ha presentat el codi d’ètica política, que recull les accions de compliment obligat per als càrrecs electes. La retribució neta base dels diputats serà de 2.500 euros, una xifra que pot variar i que s’acabarà acordant passades les eleccions. El document estableix que hauran de deixar el càrrec en cas d’imputació judicial per corrupció, limita el mandat a dues legislatures i impedeix la duplicació de càrrecs públics. A més, la candidatura es compromet a fer públics els criteris de contractació dels càrrecs de lliure designació i renuncia explícitament als crèdits bancaris.

La ciutadania pot validar des d’avui i fins dilluns vinent el codi ètic per internet i els equips de les llistes electorals per a les quatre demarcacions catalanes, que es van oficialitzar ahir.

Així, el document del codi ètic fixa en 2.500 euros mensuals la retribució neta base dels càrrecs electes, una vegada descomptades les aportacions de cada parlamentari a l’organització política o fundació corresponent. La suma total podrà variar d’acord amb la responsabilitat de cada diputat i del seu lloc de residència i serà acordada pel grup parlamentari un cop comenci la legislatura.

Els diputats hauran de fer públiques les seves agendes per fer visible amb qui es reuneixen i quins temes tracten, i també tots els seus ingressos, béns, rendiments patrimonials i totes les dades necessàries per a detectar possibles conflictes d’interessos. Tampoc no acceptaran regals ni privilegis que els puguin oferir per la seva condició i que puguin significar ‘un tracte de favor’.

Per evitar les anomenades portes giratòries, els càrrecs electes no podran desenvolupar durant un període mínim de cinc anys càrrecs amb responsabilitat d’empreses vinculades a l’activitat pública dins del sector en què el diputat hagi desenvolupat la tasca.

També estableix que els parlamentaris viatgin amb la tarifa més econòmica quan sigui a càrrec del grup o de l’organització. A més, hauran de renunciar ‘immediatament’ el càrrec en cas d’imputació judicial per corrupció.

Així mateix, Catalunya Sí que es Pot es compromet a posar un topall màxim a les donacions privades, fer públics els criteris de contractació dels càrrecs de lliure designació, renunciar explícitament als crèdits bancaris i a les donacions de particulars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any