Alguns col·lutoris disminueixen la capacitat infecciosa del coronavirus

  • Alguns col·lutoris contenen un producte químic anomenat CPC que destrueix la membrana del Sars-CoV-2

VilaWeb
Luis Martínez Gil, Maria Jesús García-Murria, Manuel Sánchez del Pino, Ismael Mingarro (Fotografia: Universitat de València)
Redacció
01.02.2022 - 17:33
Actualització: 01.02.2022 - 20:54

Un estudi ha permès de comprovar per primera vegada que la membrana que embolcalla el Sars-CoV-2 esclata quan entra en contacte amb un compost químic present en alguns col·lutoris. És el clorur de cetilpiridini (CPC), segons que recull l’estudi fer per la Universitat de València (UV) i Dentaid Research Center i publicat a Journal of Oral Microbiology.

La saliva dels infectats per coronavirus té normalment una alta càrrega del virus, perquè segons alguns estudis el coronavirus té una gran afinitat amb els teixits bucals i es reprodueix activament a les glàndules salivals.

La reducció de la càrrega viral a la boca podria ser una estratègia per a reduir-ne la propagació. Alguns estudis han demostrat que hi ha col·lutoris que tenen la capacitat d’inactivar alguns virus transmesos per l’aire, com el de la grip, alguns coronavirus i fins i tot el Sars-CoV-2.

Actualment, nombroses societats odontològiques han recomanat de fer esbandides bucals amb CPC per ajudar a disminuir el risc de transmissió del SARS-CoV-2 a la consulta de cal dentista.

Ara l’estudi signat per un grup de recerca del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV, encapçalat pel professor Ismael Mingarro i pels investigadors Manuel Bañó i Rubén León, de Dentaid Research Center, completa aquestes investigacions i explica el mecanisme de l’activitat antiviral de la molècula CPC.

Els resultats demostren que l’acció antiviral del CPC es produeix gràcies a la capacitat de trencar la membrana del Sars-CoV-2 i, tal com s’ha demostrat en uns altres estudis, tindria la conseqüència que el virus disminueix capacitat d’infectar les cèl·lules humanes.

L’activitat antiviral del CPC

A l’estudi es van generar partícules pseudo-virals (VLP) que mimetitzen el virus del Sars-CoV-2, contenen les quatre proteïnes estructurals del virus i tenen la mida i la morfologia de les partícules del virus causant de la covid-19. L’única diferència amb el virus del SARS-CoV-2 és que les VLP no contenen el material genètic, cosa que fa que no siguin infectives.

Les VLP generades van ser tractades amb CPC i es va observar que eren disgregades, segons que explica Ismael Mingarro. “La disgregació es va veure tot utilitzant tècniques de microscòpia electrònica, en què es va poder demostrar que aquestes partícules esclaten quan entren en contacte amb el CPC”, diu.

El CPC és un ingredient clau en molts col·lutoris que funciona com un antisèptic que elimina els bacteris i microorganismes com ara els virus. Una de les característiques clau del CPC és una estructura que pot degradar membranes virals, de manera que és actiu contra un grup divers de virus amb embolcall (com ara la grip o l’herpes).

“Aquest treball explica el mecanisme pel qual el CPC pot degradar la membrana del Sars-CoV-2, i és important perquè estableix les bases perquè futurs experiments demostrin que l’ús de col·lutoris és una estratègia complementària per a evitar la transmissió de malalties infeccioses respiratòries transmeses per virus, com ara la grip o la covid-19”, diu Manuel Bañó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any