El grup d’experts sobre el Canvi Climàtic que assessora Nacions Unides alerta en el seu últim informe de ‘canvis irreversibles’ pel clima si la temperatura mitjana global augmenta més d’1,5 °C. Per això, els científics demanen de limitar l’escalfament global a 1,5 °C, en comptes de 2 °C, com és actualment previst, però avisen que calen ‘canvis ràpids, de gran abast i sense precedents’ en la política climàtica.

Aquest informe serà una aportació científica que els governs avaluaran durant la pròxima conferència internacional que tindrà lloc a Polònia al desembre per revisar l’Acord de París sobre el canvi climàtic. En aquest estudi científic es detallen una sèrie d’impactes mediambientals que es podrien evitar limitant l’escalfament global a 1,5 °C. Per exemple, segons els experts, amb aquest nou límit, el 2100 l’augment del nivell del mar mundial seria deu centímetres per sota i els esculls de coral es reduirien en un 70-90% i no gairebé al 100%, com sí que passaria si la temperatura pugés dos graus.

‘L’escalfament d’1,5 °C o superior augmenta el risc associat a canvis duradors o irreversibles, com per exemple la pèrdua d’alguns ecosistemes’, ha avisat Hans-Otto Pörtner, membre del grup de treball del grup que ha fet l’informe. Per no sobrepassar aquest llindar els científics exigeixen ‘accelerar’ les accions per aturar el canvi climàtic. Creuen que les emissions netes mundials de diòxid de carboni (CO₂) s’haurien de reduir al 45% el 2030 i arribar a ‘zero’ cap al 2050.

L’Acord de París inclou l’objectiu de mantenir l’augment de temperatura mitjana global per sota dels 2 °C respecte als nivells preindustrials i continuar els esforços per limitar el seu augment per sobre els 1,5 ° C. Actualment la Unió Europea està revisant les seves normatives mediambientals per assolir els compromisos climàtics pactats a París.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb