Avui es podria saber qui serà la primera persona que ocuparà la direcció general de la renascuda radiotelevisió valenciana. És una fita important i per això hi ha encara molta expectació. I també moltes càbales polítiques. Des que diumenge es van fer públics els noms dels tres candidats que van quedar després de la garbellada, han sovintejat les enquestes i els sondatges tant a les xarxes com en alguns mitjans digitals. També hi ha campanyes de suport i de desprestigi, cosa que fa evident l’interès per aquest nomenament.

Salvador Enguix, Josep Ramon Lluch i Empar Marco passaran avui per la vuitena planta de l’edifici de Burjassot per a sotmetre’s a l’entrevista personal. Els han citats l’un darrere l’altre. Segons que va transcendir, tots tres hi arriben molt igualats i, per tant, l’entrevista serà definitiva.

La persona triada pel Consell Rector ha de comparèixer a les Corts Valencianes
Després d’escoltar tots tres candidats, els membres del consell rector emetran el seu veredicte. Secret. Per a ser elegida, la persona ha d’obtenir les tres cinquenes parts dels vots. És a dir, sis membres dels nou del Consell Rector. El candidat que guanyi haurà de comparèixer davant la comissió de radiotelevisió valenciana de les Corts per a explicar el projecte i per a obtenir-ne la conformitat. Allà haurà d’obtenir la majoria absoluta per a ser finalment designat per a ocupar el càrrec.

A diferència de l’anterior estructura empresarial pública, la direcció general que dibuixa la llei del juliol del 2016 és molt més executiva, i el repartiment de funcions previst farà que la tasca del director general hagi de tenir plena sintonia amb el Consell Rector, que ha perdut aquell paper purament polític i allunyat del dia a dia de l’ens que tenia el consell d’administració amb l’anterior model de RTVV.

Tots tres candidats tenen en comú haver passat pels micròfons de Ràdio Nou ben al principi, quan encara es deia Canal Nou Ràdio. Salvador Enguix en va ser redactor i durant uns pocs mesos en va ocupar la delegació d’Alacant. Empar Marco en va ser lingüista primer i redactora després. I Josep Ramon Lluch en va ser cap de programes i conductor del magazín del matí.

El descobridor del Pare Apeles
Després d’aquella etapa, Josep Ramon Lluch va fer programes de debat el divendres al vespre a la televisió on va donar a conèixer personatges com el Pare Apel·les. ‘Carta Blanca’, ‘Parle vostè, calle vostè’, en són alguns exemples. Després va fundar una productora i va fer el salt a les televisions estatals i durant anys va treballar braça a braç amb Ana Rosa Quintana, per exemple. Ha fet programes per a televisions públiques i privades i actualment és director d’antena de la televisió autonòmica de Múrcia. És el propietari de l’editorial Perifèric Edicions, amb seu a Cataroja.

 

Delegat de La Vanguardia
Salvador Enguix és doctor en comunicació per la Universitat de València i professor associat de periodisme polític. Ha col·laborat amb els diaris El País i Levante i va ser cap de secció del diari Mediterráneo de Castelló. El 1991 es va incorporar a La Vanguardia. Entre el 1999 i el 2002 va ser corresponsal a Brussel·les. Després va tornar a la delegació de València, lloc que encara ocupa.

 

Delegada de TV3
Empar Marco és llicenciada en filologia hispànica. Va ser responsable del Centre d’Informació de la Dona de la Generalitat i és coautora de les normes d’estil lingüístic de l’antiga RTVV on va exercir tasques de lingüista al començament. També va treballar de periodista a Ràdio Nou. Ha estat delegada del diari Avui i de La Vanguardia i corresponsal de Catalunya Ràdio. Des del 2004 és delegada de TV3 al País Valencià. És autora, juntament amb la periodista de VilaWeb Esperança Camps, de la novel·la Vertigen (Sembra), una ficció sobre el tancament de l’antiga Radiotelevisió Valenciana.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb