Els arqueòlegs troben el tancament de la zona sud del jaciment de l’Assut de Tivenys

VilaWeb
Redacció
27.07.2015 - 17:01
Actualització: 28.07.2015 - 15:41

Tivenys (ACN).- La setzena campanya ha durat sis setmanes i s’ha centrat en la delimitació sud del jaciment. És la zona on s’enfoquen els treballs des de l’any passat, i un dels objectius d’aquest 2015 era trobar el tancament de l’assentament. Segons l’arqueòleg responsable del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV, Jordi Diloli, “els treballs han estat un èxit, ja que s’ha posat al descobert un mur de delimitació del jaciment en aquest sector, de més de metre i mig d’ample, que actuaria com a muralla i que delimita una passadís d’accés en el qual hi ha diverses escales de pedra, possiblement un dels principals accessos al poblat des de la plana fins al cim del turó”.

“Aquest passadís retalla la roca convertint-se en alguns trams en una rampa, o emprant sistemes d’escales per vèncer el desnivell”, ha explicat el responsable. El poblat es desvetlla així en una de les seves fases, Assut 2, segons Diloli, “com un assentament ibèric força important, amb un urbanisme complex, dels més interessants de les Terres de l’Ebre”.

Cal recordar que abans de la construcció del poblat ibèric hi ha dues fases més antigues. La primera, Assut 0, corresponent al segle VII a.C., i la segona, Assut 1, més ben coneguda, caracteritzada per la construcció d’una gran torre, durant el segle VI a.C. A finals del segle V a.C. comença la construcció del poblat ibèric, que perdura fins a finals del segle II a.C. o inicis de l’I a.C.

Els treballs pretenen, precisament, recuperar aquest assentament, un dels pocs de la zona que manté una ocupació ininterrompuda durant tot aquest període protohistòric.
Així mateix, com cada any des del 2012, s’ha efectuat el Curs d’Arqueologia de L’Assut, amb l’assistència de 21 estudiants, procedents de diverses universitats, que han compartit els treballs d’excavació amb els investigadors del GRESEPIA. El curs d’arqueologia, de format setmanal, està pensat per alumnes que volen aprofundir en aquesta disciplina, i s’ha desenvolupat entre els dies 29 de juny i 18 de juliol, en tres torns.

Les campanyes arqueològiques es van iniciar l’any 2000 i van tenir un fort impuls a partir de l’any 2009, quan el jaciment arqueològic va ser adquirit per la URV. Si bé fins l’any 2013 l’espai de recerca arqueològica va ser fonamentalment el cim del turó, on s’erigien les estructures més ben conservades, a partir de 2014 es va decidir actuar a la vessant sud, on havien aparegut alguns murs que feien evident l’existència d’un urbanisme en pendent força interessant.

Les tasques efectuades aquest any pel grup GRESEPIA, que van acabar el passat divendres dia 24 de juliol, han estat subvencionades pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, per la Diputació de Tarragona i per la Universitat Rovira i Virgili. Es preveu continuar amb les intervencions al jaciment durant el 2016.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor