gota freda ajudes

Els afectats pel temporal de pluges poden sol·licitar a la Generalitat des de demà l’avançament per a adquirir béns domèstics de primera necessitat, ha informat la Generalitat en un comunicat. Després de presentar la instància rebran un avançament de 1.500 euros per habitatge, una ajuda que es podrà ampliar fins als 4.500 euros per beneficiari en funció dels danys que s’hagin sofert a causa de les inundacions.

En total, el Consell ha habilitat una partida extraordinària de 13,5 milions d’euros per aquests pagaments d’urgència a les persones físiques perquè es recuperi la normalitat. Segons ha explicat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, la Generalitat desplegarà una dotació de tècnics administratius que se situaran als ajuntaments afectats ‘per a informar i ajudar els damnificats en els tràmits necessaris per a accedir a les subvencions i, a més, entrarà en funcionament una oficina central de gestió a Oriola’.

En aquest sentit, hi haurà tècnics de la Generalitat a cadascun dels vuit municipis més afectats amb els mitjans informàtics necessaris i formularis de sol·licitud impresos perquè les persones afectades només hagin d’emplenar-los i signar-los per a iniciar la tramitació. La resta d’ajuntaments on la incidència del temporal va ser menor comptaran amb una oficina itinerant conforme la seva presència sigui necessària a sol·licitud de les autoritats municipals.

Tot això es deu al fet que ‘l’objectiu és que els pagaments es tramitin amb la màxima celeritat perquè puguin arribar als afectats al més aviat possible’, ha explicat Bravo. El termini per a sol·licitar les subvencions és de quinze dies hàbils, és a dir, fins al 14 d’octubre.

Bravo ha explicat que es tracta d’un ‘procediment administratiu senzill per al qual la ciutadania comptarà amb l’assessorament i ajuda dels tècnics de la Generalitat’. En aquest sentit, ha recalcat que el Consell ‘està ja aportant tots els recursos materials i humans a fi que les ajudes es cobrin de forma immediata’.

El decret d’ajudes a les persones físiques es va publicar divendres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) després del ple del Consell que es va celebrar a Oriola de forma extraordinària. El document estableix que els afectats han de disposar d’un títol jurídic –com una escriptura de propietat o un contracte de lloguer– per a ocupar l’habitatge que va ser danyada per les inundacions. Aquesta iniciativa, a més, contempla que l’ajuda pugui ascendir fins als 4.500 euros per immoble segons els estralls que s’hagin sofert.

‘Després d’una gota freda de la magnitud i intensitat com la que hem patit –ha explicat Bravo– les persones afectades han de sentir que la Generalitat està al seu costat per a ajudar-los a reconstruir les seves llars al més aviat possible i, per això, aquest paquet d’ajudes s’ha convertit en una prioritat absoluta per al Consell’. Segons la consellera, ‘no hem escatimat en mitjans ni escatimarem en recursos perquè els danys puguin ser reparats amb la màxima urgència perquè estem parlant de necessitats bàsiques de les persones’.

A més, els ajuntaments afectats ‘tenen a la seva disposició, des de ja mateix, tota la capacitat tècnica i humana de la Generalitat perquè la gestió de les tasques de reconstrucció sigui immediata i eficaç’. Les ajudes aprovades divendres passat pel ple del Consell inclouen un altre decret destinat a subvencions directes als ajuntaments afectats per un valor de 10 milions d’euros a fi que els consistoris puguin escometre les despeses extraordinàries provocades pel temporal. Les autoritats locals disposen també del mateix termini de quinze dies hàbils per a sol·licitar les ajudes

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.