El Consell aprova una primera partida d’ajuts als afectats per la gota freda de 23,5 milions d’euros

L'Institut Valencià de Finances compta també amb una línia de crèdit a interès zero per a empreses afectades pel temporal

VilaWeb
EFE
20.09.2019 - 14:53
Actualització: 20.09.2019 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Consell ha aprovat les primeres ajudes directes a ajuntaments i particulars per pal·liar els danys provocats per la gota freda que la setmana passada va afectar el País Valencià, per un valor global de 23,5 milions d’euros.

Segons ha informat la vice-presidenta del govern valencià, Mónica Oltra, el ple, fet aquesta setmana a Oriola (Baix Segura) per ser ‘pràcticament la zona zero’ del temporal, ha començat les actuacions per a pal·liar els danys produïts pel temporal de pluges torrencials passat entre els dies 11 i 14 de setembre.

S’ha aprovat un primer decret d’ajudes de 13,5 milions destinat a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat de les persones físiques.

L’objectiu d’aquestes ajudes, que podran sol·licitar-se en el termini de quinze dies hàbils a partir de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), és cobrir ‘les necessitats més bàsiques’ d’aquelles persones que ho han demanat tot com a conseqüència del temporal.

El màxim a percebre serà de 4.500 euros per habitatge, tot i que el Consell anticiparà de forma immediata 1.500 euros, amb la finalitat que les persones afectades pugui reposar ‘el més bàsic’, com pot ser roba, roba de llit o estris de cuina, i, segons Oltra, aquest ajut serà compatible amb les compensacions de l’assegurança.

La persona sol·licitant haurà d’aportar el títol jurídic que l’habilita per fer ús de l’habitatge; declaració responsable del domicili exacte de l’habitatge afectat; declaració de conformitat amb aquestes bases reguladores, així com un model de domiciliació bancària emplenat i signat.

Després de les verificacions pertinents, el personal tècnic habilitat ha d’elaborar la taxació pericial dels danys ocasionats en el mobiliari o estris a fi de procedir a la determinació de l’import total de la subvenció.

El Consell ha aprovat un segon decret, dotat amb deu milions, destinat als ajuntaments afectats pel temporal per cobrir les despeses extraordinàries derivades de les tasques d’ajuda i reconstrucció dutes a terme durant l’episodi de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) .

Donada la intensitat del temporal, la seva extensió i els efectes catastròfics que va provocar, el Consell considera justificat l’atorgament dels ajuts en règim de concessió directa.

Els ajuntaments interessats hauran de presentar una declaració certificada expedida per la Secretaria o la Intervenció municipal, en un termini de quinze dies des de l’endemà de la publicació del decret en el DOGV, de les despeses extraordinàries que hagi hagut d’emprendre durant l’episodi d’emergències.

Posteriorment, hi haurà un altre termini de quaranta-cinc dies perquè els municipis presentin les estimacions dels danys ocasionats a la Subdirecció General d’Emergències.

El Consell ha instat també el govern espanyol a la declaració dels municipis afectats com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil (el que abans es coneixia com a zona catastròfica) i a la tramitació de subvencions per a l’atenció de necessitats derivades d’aquesta declaració.

Es demana a més, la sol·licitud d’activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per catàstrofes naturals greus.

El Consell posarà en marxa un pla de xoc per a la recuperació del Baix Segura i altres comarques afectades pel temporal, que inclou ajudes a particulars els habitatges o vehicles s’hagin vist danyats pel temporal, mesures de suport a persones que desenvolupin una activitat econòmica, i un pla d’ocupació extraordinari.

La vice-presidenta ha explicat que les zones afectades per aquesta gota freda van tornant a poc a poc a la normalitat, tot i que 3.000 alumnes segueixen encara sense poder assistir a classe i queden nou carreteres tallades, mentre continua tancat un centre per a persones amb discapacitat.

Oltra ha assegurat que aquestes són les primeres accions per ser les més urgents, però ha dit que hi haurà més mesures d’ajuda les setmanes vinents, alhora que ha indicat que l’Institut Valencià de Finances (IVF) compta amb una línia de crèdit a interès zero per a empreses afectades pel temporal.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes