Eloi Cordomí: “Tindrem una onada de calor llarga, amb temperatures extremes de 42 graus”

  • El meteoròleg de TV3 explica que el termòmetre superarà fàcilment els quaranta graus a les zones interiors de Catalunya i del País Valencià

VilaWeb
Eloi Cordomí gaudeix de la fresca a les muntanyes del Berguedà el juliol, durant el darrer episodi de calor.
Josep Sallent
09.08.2021 - 21:50
Actualització: 10.08.2021 - 12:43

A partir de demà, s’espera una onada de calor amb temperatures que poden superar els quaranta graus en uns quants punts del país. A Eloi Cordomí, conegut meteoròleg de TV3, aquesta onada l’ha agafat just tornant de vacances. Després de gaudir de quinze dies a les muntanyes del Berguedà, ahir va tornar als estudis de TV3 i Catalunya Ràdio i, entre crònica i crònica, va atendre telefònicament VilaWeb per explicar-nos amb detall què ens espera aquests dies. Quan acabi l’onada, previsiblement diumenge, tornarà a fer vacances i, quan torni, ja encararà la nova temporada del programa Tot es mou.

Podem dir que a partir de demà ens espera l’onada de calor més dura d’aquest estiu?
—Sí, serà la més forta i segurament la més llarga, de moment. Fins ara, hem tingut episodis puntuals de molta calor, però cap onada de més de tres dies. I aquest cop sembla que sí. A partir de dimecres fins dissabte, s’espera que tinguem les temperatures més altes i, a més, la setmana que ve, és possible que no faci net del tot. És a dir, segurament diumenge començaran a baixar un pèl, però després es mantindran molt altes, tot i que no tant com el pic que hi haurà entre divendres i dissabte.

De quins valors parlem, en aquest pic? Algunes zones passaran fàcilment els quaranta graus?
—Serà una onada de calor que afectarà sobretot les zones interiors, on hi haurà les temperatures més extremes, de més de 38 graus i de 40. Al Principat, els models ens marquen que les comarques de Ponent, a partir de dijous, podrien arribar als 40 graus i als 42. I la previsió és que aquesta onada de calor es vagi estenent a la Catalunya Central. L’onada també serà potent en algunes valls del pre-Pirineu i a l’interior de les Terres de l’Ebre. Al País Valencià, dissabte, la previsió és que les temperatures arribin en algunes zones interiors als 42 graus, entre el sud de València i Alacant. I, a les Illes, puntualment, es podria arribar a un pic de 38 graus i 39, al nord de Mallorca. Dependrà dels vents que acabem tenint, encara és difícil de concretar.

—A la costa, s’hi estarà una mica més bé?
—En principi, el règim de vents que hi haurà a prop de la costa serà de vents marítims. Per a dissabte, que segurament serà el dia més càlid, ara mateix els models ens marquen temperatures entre 32 graus i 34. Són temperatures que s’acosten a les d’una onada de calor a la costa. Per tant, si volem respirar, ho haurem de fer a alta muntanya, tot i que també hi haurà temperatures molt més altes que no és normal. Perquè, a més, a la costa, l’ambient serà bastant xafogós.

—En alguns punts es poden batre rècords de temperatura?
—Els rècords normalment van associats a vents locals, que disparen puntualment la temperatura. Com que falten tres o quatre dies perquè s’arribi al pic, encara és molt difícil de dir.

—Què causa aquesta onada de calor?
—És una massa d’aire càlid que emergeix del nord d’Àfrica. I aquesta llengua càlida afectarà tota la meitat est de la península Ibèrica i una bona part del Mediterrani occidental, fins a Itàlia i pràcticament fins a Grècia.

—Els meteoròlegs diferencieu una onada de calor d’un episodi de calor. Què es considera onada?
—Normalment, parlem d’onada si hi ha almenys tres dies consecutius amb una temperatura per sobre del llindar. És difícil de concretar, perquè cada ciutat té el seu llindar de calor. Per exemple, a Lleida i a Manresa el llindar és al voltant dels 38 graus.

—Vam començar l’agost amb temperatures més baixes que no és habitual i no es preveia que fos un agost especialment càlid. Era previsible aquesta onada?
—Les previsions que vam fer a final de juliol, o com a molt el primer dia d’agost, són unes previsions estacionàries, que són les que marquen la tendència. Ara tindrem aquesta onada de calor, però això no vol dir que la resta de l’agost hagi de ser molt càlid. Els models europeus marcaven un agost més càlid i potser un pèl més plujós que no és normal, entre mig grau i un grau més. Per tant, coincidirà amb això que passa. Els models americans sí que marcaven un mes d’agost més normalet. És compatible tenir una onada de calor amb un agost normal o lleugerament més càlid. Som a la canícula, que sol durar del 15 de juliol al 15 d’agost. Per tant, és una època on tradicionalment ja hi ha aquests episodis de calor.

—Amb el canvi climàtic, els episodis d’onada de calor són cada vegada més extrems?
—El problema del canvi climàtic és que tindrem més onades de calor, més persistents i intenses, i més freqüents. Això que passa aquests darrers anys coincideix amb la línia del que diuen els experts sobre el canvi climàtic respecte de les onades de calor. Atribuir aquesta onada de calor al canvi climàtic seria una temeritat. No podem atribuir una onada de calor al canvi climàtic. Però sí que és veritat que, si cada vegada tenim onades més freqüents, sí que és atribuïble a l’escalfament global. Per exemple, si aquests dies es preveuen temperatures que a alta muntanya seran gairebé deu graus per sobre que no és habitual en aquesta època, entre un i dos graus serà per culpa del canvi climàtic i els altres vuit graus seran l’oscil·lació natural del clima. Per tant, una part de la intensitat de l’onada de calor que és a causa del canvi climàtic i una altra part és a causa de l’oscil·lació habitual.

I per acabar, com hem d’afrontar aquesta onada de calor? 
—Sobretot aplicar el sentit comú. És el consell més bàsic que podem donar en qualsevol inclemència meteorològica d’aquesta mena. I els consells habituals: hidratar-se, evitar l’activitat exterior a les hores centrals del dia –sobretot les activitats intenses–, evitar també la radiació solar, és a dir, no prendre el sol durant les hores centrals del dia… I intentar passar algunes hores en algun lloc refrigerat o en llocs de la natura on hi hagi un ambient una mica més fresc. I, sobretot, vigilar amb el risc d’incendis forestals, que segurament augmentarà aquests dies vinent. Per tant, caldrà extremar les precaucions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor