Com votar de l’estranger estant a les eleccions a Catalunya 2024:

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs Alexandre Solano
25.03.2024 - 19:28
Actualització: 19.04.2024 - 18:09

Els catalans que resideixen a l’estranger també podran votar a les eleccions a Catalunya del 12 de maig. Aquest segment de l’electorat va creixent de manera accelerada. En un any, ha crescut d’un 5,2%, i en un interval de deu anys, s’ha passat d’un cens de 221.444 residents a l’estranger el 2014 a 386.486 actualment.

Aquests darrers anys, el vot exterior ha estat una de les potes coixes de la llei de règim electoral espanyola (LOREG). Votar era un maldecap per als milers de residents a l’estranger, perquè implicava un procés logístic feixuc, amb endarreriments en la tramesa de les butlletes de vot, terminis molt ajustatspoques facilitats per a lliurar els vots i manca de transparència dels consolats. L’any passat, el congrés espanyol va aprovar per unanimitat una reforma de la LOREG que ha d’agilitar els tràmits per a votar a l’estranger.

Repassem tot allò que n’heu de saber, tant del procés de vot de la gent que resideix temporalment o permanentment a l’exterior com els canvis a la LOREG.

Quins electors poden votar de l’estranger estant? 

Hi ha dues modalitats d’electors que viuen a l’estranger que poden votar a les eleccions a Catalunya.

 • Electors Residents Temporalment Absents (ERTA): és la gent que continua empadronada a Catalunya, però viu temporalment a l’estranger.
 • Cens Electoral de Residents Absents a l’Estranger (CERA): és la gent que resideix a l’estranger de manera habitual i que ha formalitzat la inscripció en el Registre de Matrícula Consular (RMC).

Com funciona el vot ERTA?

Els electors que són temporalment a l’estranger i volen votar ho han d’haver sol·licitat abans del 13 d’abril.

La sol·licitud s’ha de lliurar personalment al consolat o a l’ambaixada. Per formular-la, els ciutadans han de ser inscrits al registre de matrícula consular com a no residents. Tots dos tràmits –inscripció i sol·licitud– es poden fer al mateix moment.

Una vegada proclamades les candidatures, i acabat el termini de recursos, l’Oficina del Cens Electoral (OCE) enviarà la documentació per a votar. Els enviaments s’hauran de fer abans del 12 d’abril; i es farà una altra tramesa del 17 al 21 d’abril. A aquest termini, s’hi afegeix el temps que la documentació triga a arribar al domicili a l’estranger.

Quina documentació rebran els electors ERTA?

La documentació que rebran els electors serà la següent:

 • un full informatiu,
 • una butlleta de votació en blanc i una de cada partit,
 • una còpia de les pàgines del butlletí oficial de la província (BOP) de les candidatures,
 • el certificat d’inscripció al cens electoral,
 • els sobres de votació,
 • un sobre adreçat a la mesa electoral,
 • un imprès per a la devolució de les despeses de l’enviament del vot per correu.

Com voten els electors ERTA?

El votant ha d’introduir la butlleta de la candidatura que vulgui votar al sobre de votació. El sobre ha de tenir la documentació següent:

 • sobre o sobres de votació amb la butlleta corresponent per a cada procés (si vol votar en blanc, no n’hi ficarà cap),
 • el certificat d’inscripció en el cens,
 • si ho vol, l’imprès emplenat per a la devolució de les despeses d’enviament.

Per a trametre el sobre per correu certificat hi ha temps fins el dia 7 de maig. Per a la validesa d’aquests vots és indispensable que al sobre consti clarament un mata-segells, o una altra inscripció oficial d’una oficina de Correus de l’estat espanyol, que certifiqui que s’ha enviat dins el termini previst.

El servei de Correus conservarà fins el dia de la votació la correspondència adreçada a la mesa i la hi traslladarà entre les 9.00 i les 20.00 del mateix dia.

Com funciona el vot CERA?

La gent que està inscrita al registre CERA ja no ha de fer cap tràmit previ de sol·licitud de vot.

Quina documentació rebran els electors CERA?

L’OCE remetrà d’ofici la documentació següent a l’adreça de l’inscrit al cens dels electors residents absents que viuen a l’estranger:

 • el sobre de votació,
 • dos certificats idèntics d’inscripció al cens d’electors residents absents que viuen a l’estranger,
 • un sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial,
 • un sobre adreçat al consolat o a l’ambaixada,
 • un full informatiu sobre com exercir el dret de vot i l’adreça de la pàgina web oficial on s’exposaran les candidatures i en què hi haurà els jocs de butlletes descarregables (disponibles una vegada resolts els recursos contra la proclamació de candidatures i abans del 7 de maig),
 • la relació de centres habilitats per al dipòsit de vot en urna en l’àmbit de la seva demarcació consular.

L’enviament de la documentació es farà per correu certificat en dues trameses. La primera, entre el 6 i el 12 d’abril, i la segona, entre el 17 i el 21 d’abril, menys en aquelles circumscripcions on hi hagi hagut impugnació de les llistes.

Com voten els electors CERA?

El vot s’ha de dipositar personalment a les urnes de les ambaixades, consolats o centres habilitats –es podrà fer entre el 4 i el 9 de maig, totes dues dates incloses.

També es poden enviar per correu certificat fins el dia 7 de maig i seran vàlids tot els que es rebin fins el 10 de maig. En aquest cas, al sobre adreçat al consolat o ambaixada, hi haurà de constar la documentació següent:

 • un sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial amb el contingut següent:
  • el sobre de votació amb la butlleta,
  • el certificat d’inscripció al cens, al revers del qual hi constarà la signatura i el número del passaport o del document d’identitat de l’elector,
  • fotocòpia del passaport o del document d’identitat expedits per les autoritats espanyoles, o certificació de nacionalitat o d’inscripció en el registre de matrícula consular expedida pel consolat d’Espanya al país de residència,
 • l’altre certificat d’inscripció en el cens,
 • si ho desitja, l’imprès emplenat per a la devolució de les despeses de l’enviament a aquells països on no s’hagin obert apartats de correus.

Per a la validesa d’aquests vots, serà indispensable que consti clarament al sobre dirigit a la junta electoral corresponent el segell de l’oficina consular de carrera o secció consular de la missió diplomàtica corresponent que certifiqui de manera indubtable el compliment dels terminis prevists.

Quines novetats presenta la LOREG?

Una de les novetats de la reforma de la LOREG és que els ciutadans que viuen a l’estranger ja no han de demanar el vot prèviament, procés que s’anomenava “vot pregat”. La reforma permet als electors de fer els tràmits directament i rebre la documentació abans.

A més, els electors també tenen la possibilitat de descarregar directament les butlletes per internet. I als qui optin per votar presencialment als consolats –també poden votar per correu–, els amplien el termini a sis dies –abans eren tres.

La nova norma estableix que als inscrits al registre de residents absents, el CERA, l’administració els enviarà la documentació necessària un mes abans de les eleccions. També és previst que s’obrin més centres de votació, que hi hagi més seguretat per a evitar manipulacions i que s’apliquin noves garanties d’identitat dels electors per a evitar suplantacions d’identitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any