Carles Tusquets, el president de la comissió gestora, criticat per haver dilatat els terminis de les eleccions a la presidència del FC Barcelona.

Avui s’havien de fer les eleccions del FC Barcelona, que de moment s’han ajornat fins al 7 de març. Els tres candidats a la presidència –Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa– hauran d’esperar a debatre els seus projectes per un Barça que travessa un moment crític, amb una triple crisi –esportiva, econòmica i institucional– que ha enfonsat la imatge d’un club que fa una dècada es reivindicava, orgullós, com un exemple a seguir en el món del futbol i de l’esport.

Qui són els candidats a la presidència del Barça?

La dimissió de Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva el 27 d’octubre, abans que s’exercís el vot de censura, va activar el procés electoral. Una comissió gestora presidida per Carles Tusquets va agafar les regnes del Barça, amb l’única missió de convocar eleccions al més aviat possible i, mentrestant, administrar el dia a dia del club. Així ho diuen els estatuts del Barça, i el termini és de tres mesos. Fins ara, totes les gestores del club havien convocat eleccions el mateix dia de la presa de possessió o l’endemà a tot estirar. Tanmateix, Tusquets va esperar-se un mes i mig, fins al 15 de desembre, per a convocar les eleccions pel 24 de gener. Una maniobra molt discutida i per guanyar temps, però ajustada als estatuts. No pot dir-se el mateix de tot allò que ha vingut després.

L’argument oficial fou l’excepcionalitat de la pandèmia i el fet que a final de gener la situació seria més favorable –res més lluny de la realitat–, però Tusquets va rebre fortes crítiques per la dilació. El Barça tenia entre mans una negociació salarial amb els esportistes –principalment amb els futbolistes del primer equip masculí– per a ajornar pagaments, i les decisions estratègiques que s’han de prendre en els àmbits esportiu i econòmic eren i continuen essent urgents. Arribat el moment, amb la pandèmia desbocada i el confinament municipal vigent, Tusquets i els tres candidats van acordar l’ajornament de les eleccions. Laporta, a qui afavoreixen totes les enquestes, va pressionar fins a l’últim moment perquè es fessin avui.

La nova data fixada, el 7 de març, endarrereix tot el procés i les decisions que requereixen immediatesa. Tusquets cerca ara el consens dels tres candidats per continuar governant el club sense sobresalts, però l’ambient s’enrareix amb el pas dels dies. Hi ha malestar per com s’ha gestionat la convocatòria d’eleccions i per la desgana amb què s’ha actuat des de la comissió gestora.

Font sempre ha reivindicat la necessitat d’introduir el vot electrònic, també en l’elecció del president del Barça. Aquesta proposta necessitava un canvi legal que ha arribat aquesta setmana mitjançant un decret del govern, que autoritza el vot per correu i el vot electrònic per a elegir les juntes directives de les entitats esportives. Sorprenentment, però, no l’autoritza en processos electorals ja començants. És a dir, sembla un decret ad hoc que priva el Barça d’utilitzar el vot electrònic en aquestes eleccions. Sí que es podrà impulsar, a canvi, el vot per correu dels socis.

Per què s’ha trigat tant a aprovar aquest decret? Els entorns de les candidatures de Laporta i Font han criticat, amb més o menys vehemència, la falta de previsió de Tusquets i el poc interès a organitzar unes eleccions segures el 24 de gener. El pla de la gestora preveia l’obertura de deu seus electorals per votar –habitualment només n’hi ha una, el Camp Nou–, un nombre clarament insuficient perquè els 110.000 socis amb dret de vot poguessin acudir a les urnes amb la màxima seguretat possible, donada la situació sanitària. És una decisió que s’ha criticat, tenint en compte que podrien haver-se obert seus arreu de Catalunya, on resideixen el 93% dels socis blau-grana. La candidatura de Laporta ha demanat que hi hagi almenys una urna per comarca, però Tusquets ho ha refusat per motius econòmics. En aquest sentit, tampoc s’havia formalitzat la proposta de cridar els socis a votar en diverses franges horàries.

El vot per correu, de moment, tampoc no s’ha concretat. El Barça està pendent del vist-i-plau de Correus, però l’empresa està enfeinada amb els preparatius de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F i no és clar que pugui gestionar els dos processos de manera simultània. Tampoc no queda clar què farà Tusquets en el cas que el 7 de març es mantingui vigent el confinament municipal. La gestora confia que almenys sigui comarcal, i ara per ara el comitè del PROCICAT ha descartat de fer excepcions de mobilitat per als socis del Barça el dia de les eleccions.

Hi ha, per tant, moltes incògnites obertes i la data del 7 de març encara podria perillar. Els estatuts del club no preveuen aquesta situació anòmala, i a més, diuen clarament que el vot ha de ser presencial. Habilitar el vot per correu en aquestes eleccions serà, com a mínim, una anomalia més en el procés electoral, així com l’incompliment del termini de tres mesos de la comissió gestora per a convocar eleccions. Al final, n’hauran passat quatre, i això si es vota el 7 de març.

Joan Laporta: “El Barça sempre ha de bategar al ritme amb què batega el país”

Víctor Font: “Amb la nostàlgia no construirem el futur del Barça”

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.