El VIH causa un envelliment prematur de cinc anys del sistema immunitari que es tradueix en conseqüències com ara un increment del risc de tenir patologies càrdio-vasculars, osteoporosi, alguns càncers, deteriorament cognitiu o problemes renals. Són fets que s’han pogut constatar gràcies a l’eficàcia del tractament retroviral, que cada vegada més està convertint la Sida en una malaltia crònica. Això fa que hi hagi persones que han arribat a edats avançades essent portadores de la Sida, cosa que permet investigar com les afecta. És el que fan l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social de La Caixa i la Generalitat, i la Fundació Lluita contra la Sida.

Segons dades que aporta aquesta institució, l’any 2016 el 14,8% dels diagnosticats de VIH a Espanya tenien 50 anys o més, així com el 8,8% de nous diagnòstics a Catalunya. Més de la meitat dels 3.000 pacients amb VIH que es tracten a l’Hospital Germans Trias i Pujol tenen més de 50 anys.

‘El sistema immunitari de les persones amb VIH envelleix de forma prematura perquè ha estat activat permanentment per la presència d0una infecció crònica’, segons explica Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa, on lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular.

El grup de Blanco treballa actualment en una tècnica per mesurar la longitud dels telòmers en les cèl·lules immunitàries de les persones amb VIH i poder determinar d’una manera més precisa el seu nivell d’envelliment prematur.

Cal tenir en compte, en aquest sentit, que la longitud dels telòmers limita el nombre màxim de divisions que pot fer una cèl·lula, i que l’envelliment del sistema immunitari provoca una acumulació de cèl·lules envellides que ja han perdut la capacitat de multiplicar-se, procés bàsic, per exemple, per combatre una infecció.

Un dels grans problemes en la població de més edat, segons assenyala Blanco, és la infecció no diagnosticada, que contribueix a una major expansió del VIH, a una pitjor recuperació del sistema immunitari i, per tant, a que tingui un envelliment prematur major, fet que ‘agreuja les seqüeles de la infecció’.

Blanco i Eugènia Negredo, cap de la línia d’Envelliment i Complicacions associades al VIH de la Fundació Lluita contra la Sida, col·laboren en un estudi amb 200 pacients majors de 60 anys i amb una mitjana superior als 20 anys d’infecció que ha permès detectar un envelliment més accentuat en la població seropositiva en comparació amb la seronegativa, és a dir, un augment de les comorbiditats a partir dels 70 anys.

‘En general, es veu un increment significatiu en els casos d’osteoporosi, colesterol elevat i problemes hepàtics, així com d’alguns tipus de càncers i malalties càrdio-vasculars’, segons ha indicat Negredo.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb