El TSJC tomba la denúncia de Foment i sentencia que la vaga del 8-N fou legal

  • Foment del Treball havia denunciat la Intersindical-CSC, convocant de la vaga

VilaWeb
Redacció
07.05.2018 - 13:03
Actualització: 07.05.2018 - 16:21

El tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictaminat que la vaga general del 8 de novembre fou legal a tots els efectes. La patronal Foment del Treball havia denunciat la Intersindical-CSC, convocant de la vaga, perquè considerava que la vaga tenia una motivació clarament política, relacionada amb els empresonaments de polítics catalans, que no es va convocar amb el termini mínim legalment previst de 10 dies i que el sindicat convocant només representa el 0,4% dels treballadors i, per tant, no té legitimitat per convocar una vaga general.

Segons que ha explicat el vice-secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, a VilaWeb,  el tribunal ha desmuntat tots els arguments de Foment contra la convocatòria de la vaga. Pel que fa a la motivació política, el TSJC ha considerat que es tractava d’una vaga laboral convocada dins d’un context polític concret. ‘No va afectar cap sector estratègic i es van complir els serveis mínims i, per tant, tampoc no va ser una vaga abusiva, com denunciava Foment’, explica Perelló.

Pel que fa al termini mínim de convocatòria de la vaga, el vice-secretari general assenyala que es va presentar dins del termini legal i que així ho reconeix el TSJC: ‘El document de convocatòria de vaga es va registrar, dins del termini legal, a les oficines de Foment, però ells no volen reconèixer aquesta prova, quelcom que els desacredita encara més’.

El tribunal tampoc no dóna la raó a Foment pel que fa a la suposada manca de legitimitat de la Intersindical-CSC per a convocar la vaga. ‘Malgrat que tenim una representació modesta, tenim representació a tot el territori i tres-cents delegats. A més, representem sectors de l’empresa privada i la pública. Tot això ens legitima per a convocar una vaga general’ –afegeix Perelló — ‘Foment deia que som un sindicat de funcionaris, i tampoc no és cert’.

La patronal demanava que el sindicat, i subsidiàriament el comitè de vaga, paguessin 100.000 euros per danys i perjudicis. El TSJC també ha tombat aquesta petició perquè els danys comesos no tenen relació amb la convocatòria de la Intersindical- CSC.

Perelló es mostra satisfet amb la sentència: ‘En el context de vulneració de les llibertats públiques en què ens trobem, no sabíem quina seria la reacció del tribunal. Finalment, com Foment estava actuant contra un dret fonamental com és el dret de vaga, els nostres arguments s’han imposat’. ‘Era una denúncia enfocada a escarmentar el sindicalisme independentista i restringir el dret de vaga’, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any