El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès cautelarment els tres decrets de la Generalitat del mes de juny per a crear les delegacions de l’Argentina, Mèxic i Tunísia. És la resposta al recurs que va presentar-hi el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol el mes passat. Les delegacions encara no han obert, i la decisió es pot impugnar. El ministeri diu que l’activitat de les oficines de la Generalitat a l’exterior és ‘nociva per als interessos de l’estat’ i que tenen un ‘paper ben definit dins el pla secessionista’. I afegeix que es pot preveure que les noves delegacions seguiran ‘una línia d’actuació similar’.

En el recurs, el ministeri demanava la suspensió de l’execució dels decrets de creació per ‘evitar els perjudicis de difícil o impossible reparació a la imatge d’Espanya i a la política exterior que indubtablement es produiran així que entrin en funcionament’. L’Advocacia de l’Estat argumenta, en nom del Ministeri d’Afers Estrangers, que amb caràcter general les delegacions de la Generalitat a l’exterior han fet ‘sistemàticament actuacions contràries a l’ordenament vigent’ i ‘als principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional, coordinació i cooperació i de servei a l’interès general’.

El ministeri assegura que amb la creació de les noves delegacions es ‘persisteix’ en la voluntat de la Generalitat de ‘dotar de projecció internacional el procés de transició nacional o secessionista’, que té en l’àmbit exterior un dels pilars essencials. Afegeix que la Generalitat té per objectiu ‘dotar-se del caràcter de subjecte de dret internacional’. I posa exemples de declaracions o contactes amb organismes internacionals que han tingut alguns dels delegats a l’exterior d’oficines en funcionament.

El govern espanyol diu al TSJC que les delegacions que hi ha obertes ‘han seguit models d’actuació propis de subjectes de dret internacional, establint contactes amb ambaixades’, amb ‘l’estratègia marcada pels dirigents catalans per a conduir a Catalunya cap a la independència’, cosa que considera ‘nociva als interessos de l’estat tenint en compte l’objectiu clar i manifest del govern de la Generalitat d’utilitzar tots els mitjans a l’abast al servei del projecte secessionista’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.