puigdemont elogia discurs junqueras

El Tribunal Constitucional espanyol ha declarat inconstitucional la reforma de la llei de la presidència que hauria permès d’investir a distància Carles Puigdemont. També suspèn l’apartat que permetia de fer sessions de govern per via telemàtica. La llei ja havia estat suspesa cautelarment d’ençà que el president del govern espanyol d’aleshores, Mariano Rajoy, va presentar un recurs contra la reforma.

El maig del 2018 el parlament va aprovar la reforma de la llei amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP per a tornar a intentar la investidura de Puigdemont. Llavors, encara amb el govern de Rajoy de la Generalitat via 155, la llei ni tan sols es va arribar a publicar al DOGC i no va entrar en vigor.

La reforma introduïa el següent apartat a l’article 4 de la llei Ley 13/2008: ‘En cas d’absència, malaltia o impediment del candidat o candidata a la data de la sessió d’investidura, el ple pot autoritzar per, majoria absoluta, que el debat d’investidura se celebri sense la presència o sense la intervenció del candidat o candidata, que en aquell cas pot presentar el programa i sol·licitar la confiança de la cambra per escrit o per qualsevol altre mitjà previst al reglament.’ El TC al·ludeix a la jurisprudència pròpia sobre la qüestió quan ja va anul·lar la possibilitat d’una investidura a distància el febrer de 2018. ‘El càrrec públic s’ha d’exercir de manera personal, sense que sigui susceptible de delegació’, diu la sentència.

Per a prohibir la participació a distància d’un membre del govern al consell executiu el TC diu que ‘la separació física no permet conèixer tot el que està succeint en un altre lloc’. A més, diu que en una reunió a distància pot ser que no estiguin degudament protegides les funcions dels membres del govern com són exercir el seu càrrec sense interferències externes, la seva pròpia seguretat, la llibertat amb la qual hagin d’afrontar la seva participació en els debats i deliberacions i el secret que hagin de preservar.

El TC recalca que la sentència té ‘plens efectes davant tots’. És a dir que totes les autoritats i càrrecs públics que van ser advertits al seu moment (el president del parlament, Roger Torrent, i els altres membres de la mesa) tenen el deure d”impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pogués suposar ignorar o eludir la part dispositiva de la sentència’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.