SABADELL (BARCELONA), 2 (EUROPA PRESS)

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha aplicat un programa innovador promogut pel Servei Català de la Salut (CatSalut) en les urgències psiquiàtriques que ha permès reduir el temps d’espera dels pacients pendents de llit, i ha evitat 20 ingressos de pacients psiquiàtrics que haurien tingut una mitjana de 15 dies d’hospitalització.

El pla, que es va engegar el 12 de desembre, cercava millorar l’atenció de les persones amb trastorns mentals aguts a l’Àrea de Psiquiatria del Servei d’Urgències, que ha estat “un èxit” en els primers mesos de funcionament, ha destacat el centre en un comunicat.

El nou model inclou un equip d’intervenció en Crisi de Salut Mental (EIC-SM), format per dos nous psiquiatres, un infermer i un auxiliar d’infermeria que atenen els pacients en els mateixos dispositius d’urgències i de l’hospital de dia de salut mental d’adults, que ha ampliat els seus horaris a les tardes per donar cobertura al nou programa.

El programa permet una millor atenció continuada en urgències i ofereix als pacients una hospitalització parcial com a alternativa a l’ingrés convencional en planta, però garantint l’atenció especialitzada “intensiva, específica i personalitzada”.

Això permet que els pacients romanguin ingressats durant unes hores al dia en el dispositiu de l’hospital de dia, però dormen al seu domicili.

El dispositiu es dirigeix situacions urgents i greus de les quals es preveu una recuperació en un període inferior a un mes, i per accedir al programa s’han de descartar riscos personals i comptar amb el suport familiar mínim que asseguri la continuïtat de l’atenció al domicili.

El director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego Palao, ha apuntat que es tracta d’un model exportable a altres territoris i especialitats: “El cost-eficiència i la seva acceptació per part de les famílies és molt superior al de l’abordatge convencional”.

4.700 URGÈNCIES

El Parc Taulí va atendre el 2016 un total de 4.700 urgències psiquiàtriques d’adults, de les quals un 13% van requerir ingrés hospitalari en la planta de salut mental, que disposa de 42 llits, si bé persisteix el dèficit de llits psiquiàtrics a la comarca, ha lamentat el centre.

La descongestió de l’àrea de Psiquiatria ha permès també un accés més ràpid a l’hospitalització, en els casos en els quals no hi ha alternativa, millorant la qualitat global de l’atenció i reduint també les derivacions a altres centres hospitalaris.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.