judici

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha desestimat la petició d’Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo Saavedra de procedir a la suspensió cautelaríssima dels indults concedits pel govern espanyol als nou presos polítics. Diu que no hi veu “circumstàncies d’especial urgència” sense haver escoltat abans l’advocacia de l’estat, però que el procediment continua endavant pel procediment ordinari. El Suprem també té pendent de resoldre una petició de Vox en la mateixa direcció.

Els magistrats responen a Ciutadans que aquesta petició “no sembla que prengui degudament en consideració el fet que som en presència del dret fonamental a la llibertat de tota persona, reconegut i garantit a l’article 17 de la Constitució, del qual ningú no pot ser privat tret dels casos i la forma prevists en la llei, és a dir, de la corresponent resolució judicial que doni cobertura legal a la privació de llibertat dels condemnats”.

A més, recorden a Ciutadans que una vegada la cobertura judicial a l’empresonament ha desaparegut fruit de l’indult del govern espanyol, “la llibertat ha de ser immediata” i l’ha de dur a terme el tribunal sentenciador, és a dir, el mateix Tribunal Suprem.

També rebutgen l’argumentació de Ciutadans sobre la necessitat de suspendre els indults per la “possibilitat” que els dirigents independentistes fugin de l’acció de la justícia o “continuïn l’acció delictiva”, perquè a criteri dels magistrats no hi ha “cap justificació que permeti d’apreciar la materialització immediata d’aquest risc”.

Per tant, segons el Suprem, els arguments de Ciutadans “difícilment es poden considerar suficients per a acreditar la concurrència de circumstàncies d’especial urgència que justifiquin el sacrifici del principi de contradicció”.

La sala rebutja d’adoptar la decisió de manera immediata i sense escoltar les parts, però no es pronuncia sobre el fons de la qüestió. Per això ordena de tramitar la petició de Ciutadans pel procediment ordinari, i concedeix un termini de cinc dies a les parts perquè s’hi pronunciïn.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.