El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha denegat al número dos de la candidatura de Junts per Catalunya i ex-president de l’ANC, Jordi Sànchez, que pugui sortir de permís de la presó de Soto del Real per participar en actes de campanya electoral, tal com havia sol·licitat.

El jutge tampoc no li permet contactar amb mitjans de comunicació fora del règim ordinari intern del centre penitenciari ni tampoc disposar de l’ús d’internet més enllà del mateix règim. El magistrat sosté que el fet que Sànchez sortís de la presó podria possibilitar ‘situacions de risc’ i impulsar mobilitzacions públiques ‘violentes’, ‘similars a les que se li atribueixen’ en la investigació en curs.

Segons la interlocutòria, Llarena justifica la decisió segons una doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans que diu que els drets subjectius de vot i d’elegibilitat no són drets absoluts, i que ‘cada estat els pot modular sempre que la participació democràtica no perdi efectivitat i les limitacions responguin a finalitats legítimes i corresponguin adequadament amb els motius que les impulsen’.

Llarena diu que, com el sistema electoral està basat en llistes tancades de candidat i que la defensa de l’ideari la poden fer altres integrants així com el partit polític, ‘ni suposa la impossibilitat de ser escollit ni una pèrdua o alteració essencial de l’efectivitat del dret de participació democràtica de qui comparteixen el projecte polític’, ja que Sànchez ‘no té completament anul·lada la seva capacitat de dirigir-se a l’electorat i, d’altra banda, la seva elegibilitat està lligada a la d’altres companys de candidatura, que sí que aborden plenament les activitats de campanya’.

Vegeu ací la interlocutòria de Llarena:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb