El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha denegat al número dos de la candidatura de Junts per Catalunya i ex-president de l’ANC, Jordi Sànchez, que pugui sortir de permís de la presó de Soto del Real per participar en actes de campanya electoral, tal com havia sol·licitat.

El jutge tampoc no li permet contactar amb mitjans de comunicació fora del règim ordinari intern del centre penitenciari ni tampoc disposar de l’ús d’internet més enllà del mateix règim. El magistrat sosté que el fet que Sànchez sortís de la presó podria possibilitar ‘situacions de risc’ i impulsar mobilitzacions públiques ‘violentes’, ‘similars a les que se li atribueixen’ en la investigació en curs.

Segons la interlocutòria, Llarena justifica la decisió segons una doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans que diu que els drets subjectius de vot i d’elegibilitat no són drets absoluts, i que ‘cada estat els pot modular sempre que la participació democràtica no perdi efectivitat i les limitacions responguin a finalitats legítimes i corresponguin adequadament amb els motius que les impulsen’.

Llarena diu que, com el sistema electoral està basat en llistes tancades de candidat i que la defensa de l’ideari la poden fer altres integrants així com el partit polític, ‘ni suposa la impossibilitat de ser escollit ni una pèrdua o alteració essencial de l’efectivitat del dret de participació democràtica de qui comparteixen el projecte polític’, ja que Sànchez ‘no té completament anul·lada la seva capacitat de dirigir-se a l’electorat i, d’altra banda, la seva elegibilitat està lligada a la d’altres companys de candidatura, que sí que aborden plenament les activitats de campanya’.

Vegeu ací la interlocutòria de Llarena:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]