Suprem

El president del Tribunal Suprem espanyol i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha enviat una carta als ministres d’Afers Estrangers i de Justícia espanyols, Josep Borrell i Dolores Delgado, per a demanar que el govern espanyol pressioni Bèlgica perquè el govern belga es personi davant la seva justícia per a defensar el jutge Pablo Llarena de la demanda civil interposada pels consellers exiliats.

Llarena és citat a declarar davant la justícia belga el 4 de setembre. En un comunicat, el Suprem diu que Lesmes ha trucat als ministres per demanar-los que, ‘d’acord amb la pràctica processal belga’, requereixi al Ministeri d’Afers Estrangers de Bèlgica ‘perquè Bèlgica comparegui davant el tribunal belga, en representació de l’estat belga, però en defensa de la immunitat de jurisdicció d’Espanya i del jutge del Tribunal Suprem demandat’.

Sobre la demanda de Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig contra Llarena, el Suprem diu: ‘La demanda no és civil, tot i l’aparença amb què pretén presentar-se, sinó que pretén qüestionar i examinar actuacions sobiranes dutes a terme per l’estat espanyol a través dels seus òrgans jurisdiccionals’. Segons el Suprem, la demanda és una actuació dirigida a ‘defraudar les garanties d’independència’ de Llarena.

El Suprem assegura que la demanda civil contra Llarena posa en qüestió les institucions de l’estat espanyol. ‘És absolutament necessari i imprescindible que es portin a terme les actuacions corresponents per a assegurar la integritat de l’acció de l’estat i del magistrat afectat i especialment les que procedeixin davant la jurisdicció i les institucions que corresponguin al Regne de Bèlgica’, afegeix.

La petició del Suprem adreçada al govern espanyol pot implicar un nou conflicte diplomàtic amb Bèlgica després de la tensió entre tots dos executius viscuda l’octubre passat i del revés judicial de Bèlgica quan va refusar les euroordres contra Puig, Comín i Serret per un defecte de forma.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb