El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert dues actuacions d’ofici per dues possibles vulneracions del dret a expressar-se en català. En concret, el síndic investiga l’eliminació del català d’alguns formularis de l’Agència Tributària, i de la multa a un passatger de l’aeroport del Prat que es va adreçar en català a un policia espanyol.

El primer cas ha sortit a la llum a partir de la queixa presentada a l’Agència Tributària per un contribuent, en què mostrava la seva disconformitat amb la manca de disponibilitat en llengua catalana dels diversos models d’IVA. En l’escrit de resposta a aquesta queixa, el Departament de Gestió Tributària de l’Agència Estatal d’Administració Tributària exposa que els models únicament permeten la presentació telemàtica en castellà, ja que s’ha decidit suprimir la traducció dels models al català per raons d’economia i oportunitat.

Ribó s’ha adreçat al defensor del poble espanyol perquè investigui el cas i dugui a terme les actuacions que siguin escaients, i li ha demanat que l’informi del resultat de la investigació.

També ha intervingut en el cas d’un passatger multat amb 601 euros per desobediència als agents de l’autoritat, tot i que ell ha manifestat que l’han multat perquè es va adreçar en català a un agent de la policia espanyola en el control de passaports de l’aeroport del Prat el passat 4 de setembre. En aquest cas la investigació del síndic té una doble vessant: per una part, s’ha adreçat al departament de Cultura i a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona per demanar informació sobre si han actuat en aquest cas amb relació als drets lingüístics i també, si és el cas, sobre possibles mesures previstes per evitar situacions similars en el futur.

També s’ha adreçat al Departament d’Interior de la Generalitat per aclarir en quin moment la policia catalana s’ha vist implicada en aquest assumpte, quines han estat les accions que ha dut a terme i si és una situació habitual.

El síndic, que és un dels membres fundadors de la IALC (International Association of Language Commissioners), va dur a terme l’any 2016, setanta-sis actuacions en matèria de llengua, quaranta-dos de les quals eren queixes, quatre actuacions d’ofici i trenta consultes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.