Arran de la queixa de la plataforma Mugrons lliures sorgida a l’Ametlla del Vallès, el Síndic de Greuges ha analitzat les normes d’ús de les piscines municipals i ha conclòs que la prohibició de fer topless discrimina les dones i els limita la llibertat d’expressió. El Síndic destaca que les normes només se centren a regular la indumentària femenina. En canvi, Ribó recorda que no hi ha cap piscina que límit l’ús del banyador tipus eslip o tanga per als homes. Així doncs, en una resolució emesa avui, demana que les regulacions del funcionament de les piscines incloguin perspectiva de gènere.

El Síndic ha detectat que hi ha municipis on està prohibit el topless a les piscines municipals i d’altres on s’estableix que les persones s’han de banyar amb banyador, i que queda prohibit l’ús de qualsevol altra vestimenta que no estigui reglamentàriament establerta per a les dones (topless, biquini, etc.). Algunes normatives prohibeixen l’excés tèxtil (l’anomenat burquini), suposadament per raons d’higiene, mentre que altres no preveuen cap normativa diferenciada entre les indumentàries de bany de dones i homes. La normativa permet que cada municipi reguli les restriccions d’ús, però el Síndic recorda que ho ha de fer garantint el dret a la igualtat de gènere. Per això, creu que el fet d’imposar unes normes de vestimenta específiques per a les dones és un element clarament discriminatori.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb