El ple del senat espanyol ha aprovat avui definitivament el projecte de llei de protecció de dades i garantia dels drets digitals, concebuda, en teoria, per a millorar la privadesa de les persones en el nou entorn virtual i adaptar l’ordenament espanyol a la nova legislació europea. Però aquesta llei també permetrà als partits polítics d’elaborar perfils ideològics i enviar correu brossa electoral directament al mòbil. La senadora d’Units Podem Celia Cánovas ha dit que el seu grup portarà la llei al Constitucional espanyol.

La normativa permetrà als partits polítics, coalicions i agrupacions electorals d’usar dades personals obtingudes en webs i més fonts d’accés públic per enviar propaganda electoral per mitjà de WhatsApp, correu o missatges privats, sense el consentiment previ de l’usuari. Les empreses la tenen prohibida, aquesta pràctica, però els partits han aprovat una excepció per a poder-la dur a terme durant les campanyes electorals.

Arran de la indignació per l’aprovació de la llei, que s’ha gestat en una comissió, ha obligat l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a manifestar-s’hi. Diu que no es podran fer perfils basats en opinions polítiques, com han denunciat diversos juristes, però que, d’acord amb el Reglament Europeu de Protecció de Dades, els partits sí que podran seleccionar dades personals relatives a opinions polítiques per obtenir informació que els serveixi per a prendre el pols de les inquietuds dels ciutadans respecte de qualsevol tema i així enviar-los la seva proposta electoral.

L’advocat expert en dret digital Borja Adsuara, un dels juristes que ha alçat la veu davant la redacció d’aquesta llei, creu que el fet que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades hagi hagut de manifestar-se en una nota respecte de la redacció d’aquesta llei vol dir que no les té totes. Adverteix que al Butlletí Oficial de l’Estat no s’hi publicarà pas la interpretació de l’AEPD sobre la norma, sinó el text tal com és redactat, i que sí que permet als partits de rastrejar dades personals i opinions polítiques en xarxes sense consentiment, per a fer perfils ideològics i personalitzar la propaganda en la campanya electoral.

Un altre dels crítics amb aquesta nova llei és l’advocat i delegat de Protecció de Dades Jorge García, que diu que la redacció d’aquesta norma implica deixar les mans lliures a unes organitzacions amb els màxims incentius per a fer servir tots els mitjans a l’abast per aconseguir el seu objectiu: guanyar eleccions i obtenir poder.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb