Un relator especial de l’ONU en drets humans va enviar una carta el 30 de gener proppassat a l’ambaixada espanyola a Ginebra i a l’oficina permanent d’Espanya a l’ONU i més organitzacions internacionals. Hi expressava la preocupació per la persecució judicial de dirigents polítics catalans pel 9-N. Alfred-Maurice de Zayas és qui signa la carta, com a expert independent de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans ‘sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu’. En la carta, difosa pel Cercle Català de Negocis, De Zayas recorda a les autoritats espanyoles la importància de permetre la lliure determinació dels pobles per a evitar conflictes.

El relator, citant un informe seu del 2014 sobre la lliure determinació dels pobles presentat a l’Assemblea General de l’ONU, diu a les autoritats espanyoles que ‘el referèndum, com el que es va dur a terme al Quebec i a Escòcia, és un mètode fiable per a sondar l’opinió pública i evitar un consentiment artificial per a garantir l’autenticitat de l’expressió de la voluntat política en un entorn lliure d’amenaces i de l’ús de la força’.

I afegeix: ‘Vull expressar la meva preocupació per algunes informacions que continuo rebent sobre una campanya difamatòria denominada “operació Catalunya” contra dirigents polítics catalans que té lloc actualment amb l’objectiu de frenar el procés independentista català.’

Entén que el 9-N ‘fou declarat il·legal per les autoritats d’Espanya’, però el preocupa ‘que continuïn els judicis contra antics dirigents polítics que van organitzar el referèndum’.

A més, recorda: ‘Molts conflictes armats des del 1945 tenen relació amb la negació de la lliure determinació.’ Explica que ja ho va fer advertir a l’Assemblea General en un informe: ‘Vaig subratllar que la realització de la lliure determinació, ja sigui interna o externa, és una estratègia important per a la prevenció de conflictes.’

El relator també diu al cos diplomàtic espanyol: ‘La lliure determinació és particularment important perquè permet als individus i als pobles de gaudir de cadascun dels drets que contenen els tractats internacionals de drets humans.[…] Donaré suport a tots els esforços per part de les autoritats estatals per dialogar amb aquells que aspiren a la lliure determinació, i per a garantir el gaudi dels drets humans a Catalunya en particular i a Espanya en general.’

Tanmateix, es mostra preocupat ‘pel clima polític a Espanya’ i es posa a disposició de les autoritats espanyoles per a discutir la situació actual ‘en el context de les obligacions d’Espanya en virtut del dret internacional dels drets humans’.

Vegeu ací la carta de De Zayas, tota sencera:

 

Alfred-Maurice de Zayas

Afred-Maurice de Zayas, l’autor de la carta, nascut a l’Havana el 1947, és un advocat nord-americà, expert en drets humans i en dret internacional. El 2012 fou nomenat pel Consell de Drets Humans de l’ONU expert independent per a la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitable, una funció que durà a terme fins al 2018. També és professor de dret internacional a l’Escola de Diplomàcia i Relacions Internacionals i va treballar a les Nacions Unides com a advocat a l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans, fou secretari del Comitè de Drets Humans i cap de Peticions. S’ha especialitzat en àmbits diversos: el genocidi armeni, l’holocaust, els centres de detenció de Guantánamo, la neteja ètnica a l’antiga Iugoslàvia, l’expulsió dels alemanys de l’Europa de l’est després de la Segona Guerra Mundial, la invasió de Xipre per part de Turquia el 1974, els drets de les minories, el dret de la llibertat d’expressió i d’opinió i el dret dels pobles indígenes.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb