El PSOE ha comunicat avui que no assistirà a la reunió a quatre (PSOE, Podem, Compromís i IU) convocada pel líder de Podem, Pablo Iglesias, per reprendre les negociacions per a un govern d’esquerres. Els socialistes espanyols han recordat a Podem que el compromís que van assumir amb Ciutadans (C’s) d’assistir ‘sempre conjuntament a totes les reunions que se celebrin a partir d’ara’ continua ‘plenament vigent’, i davant la negativa de Podem de permetre que C’s segui a aquesta taula han declinat de moment la proposta.

Els socialistes desactiven d’aquesta manera la petició que el líder de Podem Pablo Iglesias, havia fet als seus equips negociadors perquè convoquessin el partit de Pedro Sánchez, i també Compromís i Esquerra Unida, a una reunió per impulsar un ‘govern a la valenciana’.

Segons fonts socialistes, el portaveu parlamentari de Podem, Íñigo Errejón, ha anunciat per telèfon al portaveu del PSOE, Antonio Hernando, la convocatòria d’aquesta reunió que havia de tenir lloc dimecres a les 10 del matí. Hernando, per contra, li ha transmès la decisió adoptada el dissabte pels equips negociadors del PSOE i de C’s de ratificar-se a l’acord d’investidura que va aconseguir el suport de 131 diputats i d’anar sempre de la mà a les negociacions.

Les mateixes fonts apunten que ‘davant aquesta decisió, el portaveu de Podem ha assenyalat a Hernando que la invitació era únicament individual per al PSOE’, fet que ha precipitat el desenllaç.

Els socialistes retreuen a Podem que fos ‘l’últim partit en seure a negociar i el primer a abandonar la taula de diàleg’, i lamenten ‘l’oportunitat perduda a les dues votacions per tenir un govern de canvi’. Amb tot, reiteren ‘el desig compartit amb C’s d’ampliar i sumar nous suports a l’acord reformista i de progrés que pot posar punt final a l’etapa de Rajoy i del PP a La Moncloa’.

I han afegit: ‘El PSOE espera que la resta de forces polítiques: Podem, Compromís, EU i PNB vulguin sumar-se amb les seves aportacions a l’acord i a la majoria de canvi’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb