El PSOE assumeix que l’1-O hi haurà urnes

  • Els socialistes intenten rebaixar el referèndum i diuen que no tindrà ni garanties, ni validesa, ni reconeixement internacional

VilaWeb
Roger Graells Font
06.08.2017 - 22:00

A mesura que s’acosta l’1 d’octubre, la tensió entre la Generalitat i el govern espanyol creix. L’immobilisme absolut del PP i de Ciutadans contrasta amb la posició de Podem, que és en terra de ningú, i l’enèsima proposta del PSOE de reformar la constitució espanyola i dotar-la d’un caràcter plurinacional, una idea que genera tensions en el si del mateix partit. De fet, la federació andalusa, encapçalada per Susana Díaz, es nega a acceptar la nova línia que marca Pedro Sánchez.

Fa setmanes que el PSOE intenta desmarcar-se del PP després d’haver facilitat la investidura de Mariano Rajoy al novembre, especialment des de la victòria de Sánchez a les primàries. El ressuscitat secretari general ha marcat perfil i ha descartat l’aplicació de l’article 155 de la constitució, que suspèn l’autogovern. Malgrat que és a l’oposició, el líder socialista ha promès lleialtat al govern contra el referèndum de l’1-O.

Les propostes dels socialistes, però, encara no s’han traduït en iniciatives legislatives al congrés espanyol. Segons que va explicar divendres el secretari d’organització, José Luis Ábalos, el PSOE proposarà mesures durant el mes de setembre per a frenar el referèndum i farà una crida al boicot. Aquestes mesures arribaran poques setmanes abans de l’1-O i en ple xoc institucional, després de l’aprovació de la llei del referèndum i la probable suspensió per part del Tribunal Constitucional.

Dubtes sobre l’1-O
No obstant això, diversos dirigents socialistes han mostrat els seus dubtes sobre si hi hauria urnes o no durant aquestes darreres setmanes. La darrera, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona. En una entrevista a la Ser el dia 2 d’agost, va dir: ‘És possible que el referèndum de l’1 d’octubre es faci.’ Després, li va restar importància i legitimitat i va explicar que no tindria conseqüències polítiques, que generaria frustració i que seria un recompte. En la mateixa línia es va expressar la portaveu del PSOE al congrés espanyol, Margarita Robles, el 16 de juny, a La Sexta: ‘La consulta és una possibilitat que hi ha damunt de la taula. No podem mirar cap a un altre costat.’

L’intent de rebaixar el referèndum és una de les constants dels socialistes, que malgrat tot assumeixen que la mobilització de l’1-O es durà a terme. Han dit en incomptables ocasions que creuen que no tindrà garanties, que no serà vinculant i que no obtindrà cap mena de reconeixement internacional. Així doncs, l’estratègia del PSOE consisteix a desprestigiar el referèndum, desmarcar-se del PP i de C’s i mantenir un perfil comprensiu i dialogant amb les reivindicacions de l’independentisme, però sempre amb un rebuig frontal a qualsevol tipus de referèndum d’independència.

La consigna ha fet fortuna i el PSC s’hi ha sumat aquesta setmana amb declaracions dels seus dirigents més destacats. El president del partit i batlle de Lleida, Àngel Ros, ha dit aquesta setmana a Catalunya Ràdio: ‘Serà un tipus de consulta sense validesa jurídica.’ El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va comentar a RAC1: ‘Hi haurà caixes i papers, però no hi haurà cap referèndum.’ I el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va titllar l’1-O de ‘mobilització important de l’independentisme, amb urnes o sense’.

Pressions als batlles socialistes
El juny, després de l’anunci de la data i la pregunta del referèndum, diversos batlles socialistes del Principat van mostrar la seva predisposició a cedir locals i a col·laborar amb l’organització de l’1-O. La reacció de la direcció socialista va ser fulminant, van enviar un document per a pressionar els càrrecs locals perquè no col·laboressin i protegissin els funcionaris. A més, la direcció va demanar a alguns batlles, com ara el de Blanes, que rectifiquessin les seves paraules.

Per tal d’assegurar-se la lleialtat dels quadres locals, el PSC s’ha reunit durant el juliol amb deu federacions territorials per a coordinar l’acció i el rebuid contra el referèndum. Ho va explicar dissabte, el secretari d’organització dels socialistes, Salvador Illa. És previst que la direcció es trobi amb sis federacions més durant el setembre.

La treva estival i el compàs d’espera per a l’aprovació de la llei del referèndum, que ha de regular l’organització de l’1-O, han calmat els ànims del partit. Tanmateix, a mesura que s’acosti la data i es precipitin els esdeveniments, tant el PSOE com la direcció del PSC i els seus càrrecs locals hauran de reaccionar i actuar per decidir si reprimeixen el referèndum o bé el toleren i l’accepten.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor