El pressupost de les estructures d’estat

  • Junqueras presenta un pressupost que reserva partides a l'acció exterior (34,1 milions) i la hisenda pròpia (48,5 milions)

VilaWeb
Redacció
24.05.2016 - 22:00
Actualització: 25.05.2016 - 00:12

El vice-president econòmic, Oriol Junqueras, ha presentat avui el projecte de pressupost del 2016, que disposarà de 23.747,2 milions d’euros per a distribuir entre els departaments del govern. A banda l’augment en la despesa social, en què el govern ha posat èmfasi, també es destaca el reforç de dos dels eixos centrals de la creació d’estructures d’estat previstes pel govern: l’acció exterior i l’Agència Tributària de Catalunya. No són pas les xifres més significatives i no arriben als tres o quatre dígits com algunes altres despeses. Tanmateix, són una inversió que ha de servir per a crear un nou estat.

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, encapçalat pel conseller Raül Romeva, disposarà de 50,9 milions d’euros. La major part es destinarà a les Relacions Exteriors i Cooperació: 34,1 milions, gairebé el doble que el 2015, que era de 19,7 milions d’euros.

El pressupost presentat per Junqueras preveu també de destinar 48,5 milions d’euros a bastir la hisenda pròpia, incloent-hi el desplegament de l’administració tributària catalana i la reestructuració de l’Agència Tributària de Catalunya. Fins i tot es preveu que hi hagi sis-centes places per a dotar de personal l’Agència Tributària, i que el 60% de deutes de la Generalitat en fase executiva siguin gestionats per Tributs de Catalunya.

El 2015, s’hi van destinar 35,9 milions, de manera que els comptes preveuen, doncs, un augment de 12,6 milions respecte dels anteriors. D’aquesta manera, el govern apuja d’un 25,9% la partida per a la hisenda pròpia.

Quant a la futura seguretat social i el procés constituent, no tenen, en canvi, partides concretes al pressupost. Amb tot, Junqueras ha dit que es reserven 10,1 milions per a relacions internacionals que han de servir per al procés constituent. Pel que fa a la futura seguretat social, el conseller s’ha estimat més de no comentar la manca de partides concretes al pressupost de 2016.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes