El vice-president econòmic, Oriol Junqueras, ha presentat avui el projecte de pressupost del 2016, que disposarà de 23.747,2 milions d’euros per a distribuir entre els departaments del govern. A banda l’augment en la despesa social, en què el govern ha posat èmfasi, també es destaca el reforç de dos dels eixos centrals de la creació d’estructures d’estat previstes pel govern: l’acció exterior i l’Agència Tributària de Catalunya. No són pas les xifres més significatives i no arriben als tres o quatre dígits com algunes altres despeses. Tanmateix, són una inversió que ha de servir per a crear un nou estat.

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, encapçalat pel conseller Raül Romeva, disposarà de 50,9 milions d’euros. La major part es destinarà a les Relacions Exteriors i Cooperació: 34,1 milions, gairebé el doble que el 2015, que era de 19,7 milions d’euros.

El pressupost presentat per Junqueras preveu també de destinar 48,5 milions d’euros a bastir la hisenda pròpia, incloent-hi el desplegament de l’administració tributària catalana i la reestructuració de l’Agència Tributària de Catalunya. Fins i tot es preveu que hi hagi sis-centes places per a dotar de personal l’Agència Tributària, i que el 60% de deutes de la Generalitat en fase executiva siguin gestionats per Tributs de Catalunya.

El 2015, s’hi van destinar 35,9 milions, de manera que els comptes preveuen, doncs, un augment de 12,6 milions respecte dels anteriors. D’aquesta manera, el govern apuja d’un 25,9% la partida per a la hisenda pròpia.

Quant a la futura seguretat social i el procés constituent, no tenen, en canvi, partides concretes al pressupost. Amb tot, Junqueras ha dit que es reserven 10,1 milions per a relacions internacionals que han de servir per al procés constituent. Pel que fa a la futura seguretat social, el conseller s’ha estimat més de no comentar la manca de partides concretes al pressupost de 2016.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.