El vice-president econòmic, Oriol Junqueras, ha presentat avui el projecte de pressupost del 2016, que disposarà de 23.747,2 milions d’euros per a distribuir entre els departaments del govern. A banda l’augment en la despesa social, en què el govern ha posat èmfasi, també es destaca el reforç de dos dels eixos centrals de la creació d’estructures d’estat previstes pel govern: l’acció exterior i l’Agència Tributària de Catalunya. No són pas les xifres més significatives i no arriben als tres o quatre dígits com algunes altres despeses. Tanmateix, són una inversió que ha de servir per a crear un nou estat.

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, encapçalat pel conseller Raül Romeva, disposarà de 50,9 milions d’euros. La major part es destinarà a les Relacions Exteriors i Cooperació: 34,1 milions, gairebé el doble que el 2015, que era de 19,7 milions d’euros.

El pressupost presentat per Junqueras preveu també de destinar 48,5 milions d’euros a bastir la hisenda pròpia, incloent-hi el desplegament de l’administració tributària catalana i la reestructuració de l’Agència Tributària de Catalunya. Fins i tot es preveu que hi hagi sis-centes places per a dotar de personal l’Agència Tributària, i que el 60% de deutes de la Generalitat en fase executiva siguin gestionats per Tributs de Catalunya.

El 2015, s’hi van destinar 35,9 milions, de manera que els comptes preveuen, doncs, un augment de 12,6 milions respecte dels anteriors. D’aquesta manera, el govern apuja d’un 25,9% la partida per a la hisenda pròpia.

Quant a la futura seguretat social i el procés constituent, no tenen, en canvi, partides concretes al pressupost. Amb tot, Junqueras ha dit que es reserven 10,1 milions per a relacions internacionals que han de servir per al procés constituent. Pel que fa a la futura seguretat social, el conseller s’ha estimat més de no comentar la manca de partides concretes al pressupost de 2016.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb