El pressupost de la Generalitat ha fet un nou pas endavant cap a l’aprovació. El Parlament de Catalunya ha tombat les esmenes a la totalitat presentades per Ciutadans, el PSC, la CUP i el PP amb els vots de JxCat i ERC. Catalunya en Comú-Podem s’ha abstingut, tot i haver pactat els comptes amb el govern. Els quatre grups que s’han quedat al marge de la negociació i l’acord han criticat el pressupost del govern, mentre que el vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat la conveniència d’aprovar-lo. Els comptes inclouen un increment de 3.070 milions d’euros de la despesa i 4.174 milions d’ingressos més que els del 2017, amb una xifra global de 42.179,2 milions.

El debat ha estat marcat també pel clima preelectoral que fa dies que es respira al parlament. L’anunci del president de la Generalitat, Quim Torra, de convocar eleccions després de l’aprovació del pressupost ha engegat les maquinàries dels partits. De fet, l’oposició ha acusat el govern de fer servir els comptes com una arma electoral.

L’aprovació del pressupost es preveu per mitjans de març, probablement el dia 18. Abans, continuarà la tramitació al parlament, amb els debats de les seccions pressupostàries a les comissions parlamentàries. Si Torra decidís de convocar les eleccions just després, els comicis serien entre finals de maig i el juny.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb