El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, es troba refugiat a l’ambaixada equatoriana de Londres d’ençà de 2012, però el govern de l’Equador amenaça de retirar-li l’asil si parla de l’autodeterminació de Catalunya. Així ho ha dit el president equatorià, Lenín Moreno, qui ha publicat a Twitter el missatge: ‘Hem posat una condició al senyor Assange: que deixi d’intervenir en la política i l’autodeterminació dels països. En cas contrari, es prendran mesures.’ Una referència indirecta però clara al suport que Assange va donar al referèndum del primer d’octubre i a la denúncia que va fer de la repressió de l’estat espanyol contra els catalans.

D’aquesta manera, Lenín Moreno explicita un dels motius pels quals l’Equador ha canviat d’opinió respecte a la protecció d’Assange, que són els piulets de suport a Catalunya. Assange va deixar de fer-ho quan el govern espanyol va pressionar l’Equador perquè impedís aquesta mena de missatge. L’Equador va blocar-li l’accés a internet i des d’aleshores no ha pogut connectar-se amb el món exterior.

Wikileaks ha criticat les paraules de Moreno en un altre missatge a Twitter. ‘El president Lenín Moreno torna a amenaçar Julian Assange dient que “prendran mesures” si fa la seva feina i parla, tal com va fer, de les agressions de la policia espanyola contra votants catalans per l’autodeterminació, cosa que Moreno defineix com una “interferència política”. Informar no és cap crim.’

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.