Després de la seva aprovació a la Diputació Permanent, el parlament ha presentat avui al TC el recurs d’inconstitucionalitat contra l’aplicació que ha fet el govern espanyol de l’article 155 de la constitució espanyola. El novembre, Junts pel Sí va demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el 155. El CGE va concloure que l’aplicació que s’havia fet era susceptible de ser recurrible perquè, entre altres raons, la destitució del govern no era una ‘mesura necessària o indispensable.’

El recurs, de més de vuitanta pàgines, defensa que el 155 no permet la suspensió de l’autogovern, la destitució d’autoritats i la dissolució del parlament. Segons el lletrat Joan Ridao, que signa el recurs, les mesures aprovades pel senat espanyol el 27 d’octubre vulneren el principi d’autonomia establert en l’article segon de la constitució espanyola. També s’exposa que les mesures que s’emprenguin amb l’empara del 155 han d’estar regides per la ‘gradualitat, la proporcionalitat i la transitorietat.’

En aquest sentit, el parlament considera que la destitució del govern ‘no supera el test de proporcionalitat’. A més, argumenta que d’altres mesures que afecten àmbits singulars, com ara la substitució dels Mossos per forces de seguretat espanyoles, suposen una alteració del repartiment de competències que no es contempla en el 155.

Ací podeu consultar el recurs:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb