Puigdemont

El Parlament de Catalunya entra en serveis mínims per evitar que es propagui la Covid-19. La mesa de la cambra ha decidit aquest migdia reduir l’activitat parlamentària i, en paral·lel, la decisió de Ciutadans de portar el pressupost de la Generalitat al Consell de Garanties Estatutàries n’ajornarà l’aprovació durant un mes. La votació final dels comptes estava prevista per al ple previst per a la setmana vinent, però ara no podran ser aprovats almenys fins a l’abril, malgrat l’emergència afegida amb què els necessiten, segons el govern, per a afrontar la crisi sanitària. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha titllat d’‘irresponsabilitat’ la decisió de Cs. ‘Si de debò els preocupen les persones, posin el país per damunt dels interessos de partit i deixin que s’aprovin’, hi ha afegit.

En un comunicat, Cs ha justificat la seva decisió perquè creu que els comptes ‘han quedat antiquats a causa de l’impacte econòmic de la pandèmia’. No obstant això, cal tenir en compte que el Consell de Garanties no avalua els continguts del projecte sinó que determina que compleixi amb la constitució espanyola i l’estatut. Malgrat això, Cs ha esgrimit raons polítiques, i no d’encaix autonòmic, per ajornar l’aprovació dels comptes. Ha argumentat que les previsions inicials no es compliran perquè l’escenari ha canviat i, en canvi, al·leguen que haurien de prioritzar incrementar el material hospitalari, posar en marxa un protocol d’actuació per a les farmàcies i incloure noves mesures de suport per als petits comerciants.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha advertit a Cs que ‘posa en risc la protecció de les persones’ perquè a la pràctica limita els recursos disponibles per a les properes setmanes. Els comptes, ha recordat, permetran al departament de Salut comptar amb 900 milions d’euros addicionals i afrontar necessitats de despesa urgents per a afrontar l’epidèmia provocada pel nou virus. ‘Si Cs creu que el pressupost del 2020 no serveix per a fer front al coronavirus, encara menys els de 2017’, ha sentenciat. La líder dels comuns al parlament, Jéssica Albiach, també ha demanat a Cs que reconsideri la decisió perquè es necessiten més recursos per al sector sanitari. ‘Cap votant de Cs entendria tanta irresponsabilitat’, ha advertit.

El parlament abaixarà el ritme fins almenys el 27 de març. No es reuniran les comissions, no hi haurà compareixences i s’aturarà la feina de les ponències. Només es faran plens si estan relacionats amb la crisi sanitària o és necessari que es convalidin decrets amb urgència. En aquests casos, només hi podran participar presencialment 21 diputats com a màxim i un diputat de cada grup tindrà delegat el vot de la resta del grup parlamentari. S’hi aplicarà, així, la fórmula de funcionament de les comissions legislatives. El ple que havia de començar dimecres es farà amb aquests condicionants i amb un únic punt a l’ordre del dia: la convalidació de l’increment retributiu del 2020 per al personal del sector públic. El dia 27 es tornaran a avaluar la situació i les recomanacions que en aquell moment faci el govern.

Fins llavors, les reunions de la mesa es faran telemàticament en cas que es restringeixen els moviments de forma general i obligatòria a tota la ciutadania. El parlament funcionarà per a garantir els serveis essencials, però es limitarà l’accés a l’edifici i es permetrà el teletreball del personal de la cambra. L’accés dels periodistes també ha quedat restringit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.