11.05.2025 - 21:54
Avui, dilluns 12 de maig, arrenca la primera Lliga Escolar del Paraulògic a la comarca del Gironès, una proposta educativa que converteix aquest popular joc lingüístic en una competició escolar per a treballar amb la llengua catalana d’una manera lúdica, participativa i engrescadora.
La iniciativa s’ha inspirat en la Lliga Escolar del Paraulògic de Catalunya Nord, de què divendres es va disputar la segona final, amb la participació de vuit centres i 250 alumnes.
Ara a les Comarques de Girona el projecte s’amplia amb 950 alumnes de 3r i 4t d’ESO de set instituts: l’institut de Cassà de la Selva, l’institut de Celrà, els instituts Narcís Xifra i Santa Eugènia de Girona, l’institut de Llagostera, l’institut Salvador Espriu de Salt i l’institut de Vilablareix.
La competició es dividirà en dues fases. En la primera, que serà interna, els alumnes de cada centre participaran en tres partides contra rellotge –de 15, minuts 10 i 5. Els 12 alumnes amb més bona puntuació de cada centre passaran a la fase final, que aplegarà 84 finalistes en una partida presencial dirigida per Pau Vidal, creador dels Minimots. Aquesta final es jugarà el divendres 23 de maig a la Universitat de Girona, on alumnes voluntaris del grau de filologia catalana acolliran els participants.
Durant les setmanes prèvies a la competició els alumnes han treballat en una unitat didàctica específica basada en el joc del Paraulògic. Aquesta unitat permet de reforçar continguts clau del currículum lingüístic gràcies als ruscs. Entre els aspectes treballats, es destaquen la derivació –i específicament els sufixos–, a més de les famílies lèxiques.
La lliga ha estat possible gràcies a una xarxa de col·laboració institucional que inclou la regidoria de Llengua Catalana de l’Ajuntament de Girona, l’àrea de Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Gironès, el Centre de Recursos Pedagògics del Gironès (del Departament d’Educació) i la Universitat de Girona.