El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reptat ERC i el PDECat a portar a Madrid una proposta política consensuada amb el 75% dels diputats del Parlament de Catalunya per a donar sortida al conflicte. Aquest matí, durant el debat monogràfic sobre la situació política de Catalunya, Sánchez no ha fet cap proposta a l’independentisme.

Diversos usuaris de les xarxes han recordat, però, que la reforma de l’Estatut va obtenir, el setembre del 2005, 120 vots dels 135 diputats del parlament (89%). És a dir, catorze punts per sobre del suport que demana ara Sánchez a l’independentisme perquè ‘no té majoria social’. Malgrat l’altíssim suport a l’Estatut i el vot favorable del PSC –que governava amb ERC i ICV–, el PSOE va retallar l’Estatut al congrés espanyol el 2006. Dirigents com Alfonso Guerra van vantar-se d’haver ‘passat el ribot’. L’any 2010, la sentència del Constitucional acabava d’escapçar el text.

El president del PP, Pablo Casado, ha protagonitzat un nou estirabot acusant Sánchez de voler negociar la independència. El president espanyol ha hagut d’aclarir que la proposta del 75% es refereix a una nova reforma de l’Estatut. És a dir, tornar una dècada endarrera amb el precedent conegut de la retallada que va fer el PSOE, malgrat la promesa de José Luis Rodríguez Zapatero de respectar el text que aprovés el Parlament de Catalunya.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb