10.10.2016 - 01:23
|
Actualització: 15.12.2016 - 05:24
Per primera vegada en molts anys, les institucions i el carrer han coincidit aquest Nou d’Octubre en dues reivindicacions: la millora del finançament de la Generalitat i la protesta per la manca d’inversions territorialitzades de l’estat. Tots els actes que s’han fet, principalment el lliurament de les distincions de la Generalitat, la Processó Cívica de l’Ajuntament i la manifestació convocada per la Comissió Nou d’Octubre, han estat impregnats de la reivindicació, tant en els discursos com en les convocatòries.
La Processó Cívica, organitzada per segon any pel nou ajuntament progressista de la ciutat, ha refermat el caràcter laic, amb la negativa que la bandera de la ciutat entrés a la catedral. A diferència dels anys anteriors, la presència de l’extrema dreta al carrer ha estat pràcticament insignificant i les protestes que s’han sentit al pas de la comitiva, si de cas, han aplegat col·lectius com ara el dels ex-treballadors de la RTVV, que consideren que el govern valencià els ha deixats de banda.
La presència del Consell en la Diada s’ha centrat en l’acte solemne de lliurament de les distincions de la Generalitat. Els pintors Manolo Boix i Juan Genovés, l’antropòleg i escriptor Joan Francesc Mira, Cèlia Amorós, l’empresa Chocolates Valor, l’investigador Francisco Mójica i el Col·lectiu Lambda són algunes de les persones i entitats reconegudes per la Generalitat amb els Premis 9 d’Octubre 2016. El lliurament dels guardons, l’ha fet Ximo Puig al Palau de la Generalitat, amb un acte presentat per Mónica Oltra i en què Joan Francesc Mira ha fet un discurs en nom de tots els premiats.
El president de la Generalitat, en el seu parlament, ha dit: ‘Els valencians som gent de pau però no abaixarem els braços.’ I ha insistit que cal trobar una solució per al finançament, car la situació actual porta a un empobriment accelerat de la societat valenciana.
Durant l’acte, Josep Almudéver, un dels darrers combatents vius de les Brigades Internacionals, ha protagonitzat un moment especial quan sonava l’himne espanyol amb les autoritats i els premiats dalt una tarima. Almudéver ha preferit baixar-ne i apartar-se del grup mentre sonava la marxa militar imposada com a himne per Franco.
A la vesprada, milers de manifestants s’han concentrat al centre de València per recórrer l’espai entre la plaça de Sant Agustí i el Parterre. Convocats per la Comissió Nou d’Octubre, partits i associacions s’han trobat en una manifestació que anava guanyant assistència a mesura que avançava, fins a ocupar completament el carrer de Colom. Al final de la manifestació, en nom dels convocats, Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià, ha constatat l’augment de la participació i ha dit: ‘Els valencians ja ens hem cansat d’ofrenar noves glòries a Espanya a canvi d’una permanent discriminació econòmica, política, lingüística i cultural.’